Jesienna kuchnia z TAKO!

W tak chłodne dni warto skupić się na tym, co dostarczamy do naszego organizmu, aby zadbać o swoją odporność i dobre samopoczucie.

Produkty sezonowe

O tej porze roku najlepiej sięgać po produkty sezonowe, takie jak ziemniaki, bataty, buraki, kapustę czy symbol jesieni – dynię. Na przełomie września i października polskim obyczajem jest wycieczka do lasu na grzybobranie – podgrzybki, borowiki, kurki, rydze czy maślaczki – taki dodatek niesamowicie wzbogaci smak dań mięsnych, świetnie sprawdzi się też w sosach czy zupach.

 

Białko w diecie

W tym czasie wyjątkowo należy zadbać o swój układ immunologiczny, np. poprzez wzbogacenie diety o produkty białkowe – ich idealnym źródłem będzie mięso i inne przetwory mięsne. Białko jest budulcem mięśni, bierze udział w naprawie komórek, produkcji enzymów i hormonów czy aminokwasów, a to wspomoże pracę organizmu w okresie obniżonej odporności i wyższego stopnia zachorowań.

 

Przetwory

Jesień to też okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek czy żurawiny. Nadadzą się one nie tylko jako składnik domowych ciast i innych wypieków, ale i przetworów, kompotów.

 

Probiotyki

O tej porze roku w naszych kuchniach powstają głównie bardzo sycące, a co za tym idzie, dość ciężkostrawne dania, które – oczywiście – dodają nam energii w chłodne dni, ale przy okazji obciążają nasz układ pokarmowy. Dobrze jest wtedy połączyć przyjemne z pożytecznym i wprowadzić do swojego jadłospisu produkty probiotyczne, korzystnie wpływające na nasze jelita i na naszą odporność, a są to jogurty naturalne, kefiry, kiszonki w postaci kapusty albo ogórków.

 

 

Powrót do listy
Powrót do listy