Jakie mięso na grilla dla dzieci?

Jesteś prawdziwym miłośnikiem grilla? Spotkania na świeżym powietrzu w otoczeniu wybornych mięs i ciekawych przekąsek są nieodłączną częścią Waszego repertuaru? Pamiętaj, aby zadbać również o potrzeby najmłodszych. Podpowiadamy, jakie mięso na grilla dla dzieci warto kupić, a które wyroby powinieneś omijać szerokim łukiem.

Grill dla najmłodszych

Pogoda zaczęła dopisywać, a sklepowe półki uginają się pod ciężarem aromatycznych kiełbas, intensywnych sosów i marynowanej karkówki na grilla. Niestety, obecnie bardzo trudno znaleźć na rynku produkty, które bez wyrzutów sumienia możemy podawać maluchom. Jeśli masz w domu prawdziwego smakosza, a soczyste, doskonale przypieczone potrawy na stałe weszły do Waszego wiosennego jadłospisu, prawdopodobnie stajesz przed jednym z bardziej popularnych dylematów. Jakie mięso na grilla dla dzieci jest najlepsze? Co zrobić, aby wspólne grillowanie przebiegało w bezpieczny, pozbawiony ryzyka sposób, a posiłki były wartościowe i prawidłowo skomponowane?

Zasady zdrowego grillowania

Na szczęście wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby każde danie, które ostatecznie wyląduje na talerzu najmłodszych okazało się zdrowe, smaczne i dostarczało niezbędnej energii.

  • Pamiętaj, aby zmniejszyć czas pieczenia do minimum. Za każdym razem używaj aluminiowych tacek lub folii.
  • Na wstępie dokładnie wyczyść ruszt z resztek jedzenia lub starego tłuszczu.
  • Zamiast ropy i parafiny stosuj naturalne i zdrowsze alternatywy, takie jak węgiel drzewny. Nie dodawaj też rozpałki lub węgla, gdy na ruszcie znajduje się jedzenie.
  • Umieść grill na stabilnym podłożu i nie przesuwaj go w trakcie użytkowania.
  • Nigdy nie grilluj zamrożonych produktów.
  • Po które składniki warto sięgnąć? Między innymi chude mięso, domowe dipy, pieczone owoce i kolorowe warzywa. Specjaliści podkreślają, że delikatne potrawy z grilla możemy podawać dzieciom już od trzeciego roku życia. Oczywiście pod warunkiem, że są spożywane okazjonalnie i powstają na bazie świeżego, umytego mięsa dobrej jakości.

Przeczytaj również: Alergeny w mięsie

Jakiego mięsa na grilla dla dzieci lepiej unikać?

Kolorowe opakowanie, zachęcająca grafika i widoczny z daleka napis: parówki dla dzieci. Szeroki wybór kiełbasek i mięsnych przekąsek dostępnych w większych sieciach handlowych nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Pamiętaj, aby za każdym razem zweryfikować obietnice producenta. W jaki sposób możesz to zrobić? Przede wszystkim:

  • Sprawdź, czy skład bazuje przede wszystkim na mięsie, tłuszczu i przyprawach – naturalnych aromatach, czosnku i soli.
  • Zweryfikuj listę składników pod kątem konserwantów i alergenów.
  • Co jest oznaką niskiego standardu? Między innymi glukoza, glutaminian monosodowy, skrobia ziemniaczana oraz wypełniacze, które odpowiadają za większą masę i objętość.
  • W certyfikowanych produktach unika się też mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM).

Jakie mięso na grilla dla dzieci kompletnie się nie sprawdzi? Przede wszystkim tłuste, przypalone lub zwęglone na brzegach, peklowane lub mocno przyprawione gotowymi marynatami. Jeśli przygotowujesz je samodzielnie, ogranicz użycie soli i przetworzonych, ciężkostrawnych dodatków. Naturalne przyprawy, takie jak czosnek, tymianek i szałwia mogą znacznie obniżyć zawartość potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia substancji, które są efektem grillowania. Pamiętaj też, aby pokroić mięso na mniejsze kawałki, a przed podaniem dodatkowo sprawdzić, czy upiekło się równomiernie. Dzięki temu unikniesz groźnego zatrucia pokarmowego.

Sprawdź także: Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Jakie mięso na grilla dla dzieci wybrać?

Najmłodszy członek rodziny jest prawdziwym niejadkiem? Nie bój się eksperymentów. Jeszcze ciepłe jabłka lub banany możesz polać odrobiną czekolady lub posypać cynamonem, a cukinię, pomidora, marchewkę, fasolkę szparagową i inne ulubione warzywa pokroić w słupki, kostkę lub cienkie plasterki. A jeśli zastanawiasz się, jakie mięso na grilla dla dzieci spełnia wszystkie wymagania, poszukaj zaufanego, certyfikowanego dostawcy. Będziesz mieć wtedy pewność, że wybrany asortyment ma naprawdę wysokie standardy.

Które produkty polecamy? W ofercie TAKO znajdziesz między innymi paróweczki z filetem, kiełbaski śląskie delikatesowe, czyli cienkie kiełbaski z fileta i udka drobiowego oraz mięsa z szynki wieprzowej, których mięsność wynosi aż 87%, a także bekonówkę. Każdy z nich powstał z myślą o wyjątkowych potrzebach najmłodszych. Pozbawione glutenu, glutaminianu, alergenów czy środków syntetycznych, są bezpieczne również dla osób o wrażliwym żołądku lub borykających się z alergiami pokarmowymi. Aby ich jakość i smak spełniały oczekiwania całej rodziny, postaraliśmy się nie tylko o czysty skład i tradycyjne, starannie dopracowane receptury, ale też surowiec najwyższej jakości.

Przeczytaj również: Kiełbasa na grilla – 7 propozycji TAKO

Poznaj nas bliżej!

Chcesz cieszyć się naturalnymi, wybornymi wędlinami? Zastanawiasz się, na jakie mięso na grilla dla dzieci i dorosłych warto postawić w tym sezonie? Znajdź najbliższy punkt TAKO, skontaktuj się z nami i zobacz, co jeszcze możemy Ci zaoferować!

Powrót do listy
Powrót do listy