10 korzyści z jedzenia mięsa

Wiele osób świadomie rezygnuje z mięsa, szukając jego zamienników, by skompletować pełnowartościową dietę. Tymczasem trzeba pamiętać, że mięso dostarcza nam cennych składników, których zastąpienie nie jest takie proste. Pełni także wiele funkcji, które trudno odtworzyć przy niezbilansowanej diecie ubogiej w produkty mięsne. Oto kilka z nich.

1. Aminokwasy

Mięso zawiera wszystkie aminokwasy, niezbędne do budowy tkanek. Również te, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć: leucynę, izoleucynę, walinę, treoninę, metioninę, fenyloalaninę, tryptofan, lizynę. Mięso stanowi zatem najlepsze źródło pełnowartościowego białka o wysokiej przyswajalności.

2. Witamina B1

Jest niezbędna do prawidłowej przemiany węglowodanów i właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Zapotrzebowanie na witaminę B1 wzrasta u osób palących papierosy, nadużywających alkohol, kawę oraz herbatę. Już 100 g mięsa wieprzowego pokrywa aż 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

3. Witamina B12

Witaminy B12 próżno szukać w produktach roślinnych, a jej właściwości są niezwykle ważne, by cieszyć się długim zdrowiem psychicznym, odpornością na stres oraz chorobę Alzheimera. Niedobór tego składnika odżywczego prowadzi do nerwowości, chronicznego zmęczenia, problemów z pamięcią, a nawet depresji, zawału i udaru.

4. Żelazo

Mięso, szczególnie wołowina, posiada także spore zasoby żelaza, tzw. hemowego, które jest lepiej przyswajalne niż to, znajdujące się w warzywach i owocach. Co więcej, żelazo w mięsie poprawia przyswajalność tego roślinnego. Jego rola polega na pobieraniu transportowaniu tlenu do tkanek, tworzeniu krwinek czerwonych, wspomaganiu działania enzymów tkankowych. Odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego i chroni przed anemią.

5. Cynk

Odpowiedzialny za piękne włosy i paznokcie, koncentrację, apetyt i ogólną odporność organizmu cynk występuje w dużych ilościach w mięsie, szczególnie w wątrobie. Obniża on poziom cholesterolu, poprawia przyswajalność witamin, a do tego walczy ze zmęczeniem, poprawia sprawność intelektualną, wspomaga leczenie depresji.

6. Kreatyna

Ten składnik tkanki mięśniowej jest źródłem energii dla mięśni, przez co stanowi ważny element diety każdej osoby aktywnej fizycznie. Duże ilości kreatyny znajdziemy w wołowinie, wieprzowinie i piersi z indyka.

7. Karnozyna

Składnik o działaniu antyoksydacyjnym pobudza zmęczone mięśnie do efektywnej pracy. Według badaczy może się ona stać już niebawem antidotum na takie dolegliwości, jak padaczka, zaćma starcza czy choroba Alzheimera.

8. Prawidłowy rozwój mięśni w okresie dojrzewania

Dzięki zawartości składników odżywczych mięso pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. U dzieci i młodych osób odpowiada za prawidłowy rozwój masy ciała i masy mięśniowej, chroniąc przed niedoborem masy ciała, niedowagą i małym przyrostem wzrostu.

9. Lepsza odporność

Mięso chroni przed infekcjami, zwalcza wolne rodniki i wzmacnia organizm. Jest szczególnie zalecane osobom, które często chorują, mają anemię lub cierpią na zmęczenie i trudności w koncentracji. To także doskonały sposób na walkę z negatywnymi skutkami stresu u osób poddawanych dużemu jego wpływowi.

10. Piękna sylwetka

Spożywanie chudego mięsa wspomaga odchudzanie, a do tego jest lekkostrawne. Wszystko dzięki zawartości białka, które pobudza metabolizm i dodaje organizmowi energii. Powinny go spożywać również osoby aktywne fizycznie, by poprawiać swoje wyniki i szybciej dostrzegać rezultaty w postaci utraty tkanki tłuszczowej i kształtowania się mięśni.

Powrót do listy
Powrót do listy