Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Grillowanie nie przestaje być popularne. Ulubione mięsa w towarzystwie porcji zapiekanych warzyw, chrupiącego pieczywa i aksamitnych sosów to prawdziwa uczta dla podniebienia. Oczywiście pod warunkiem, że skrzydełka, karkówka czy kiełbaski są świeże i dobre gatunkowo. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla, a której najlepiej unikać?

Grillowe zwyczaje Polaków

Badanie „Polacy przy grillu” pokazują, że w spotkaniach towarzyskich połączonych z grillowaniem uczestniczymy nawet 9 razy rocznie. Najchętniej sięgamy wówczas po tradycyjną kiełbasę, następnie zaś – karkówkę, szaszłyki, skrzydełka z kurczaka, kaszankę lub stek. Co ciekawe, ryba i warzywa nie wzbudzają w nas entuzjazmu – a szkoda, mogą być przecież wspaniałym urozmaiceniem klasycznego sezonowego jadłospisu.

Zdania dotyczące sposobu, w jaki dokonujemy zakupów są podzielone. Lubimy, kiedy odbywają się one spontanicznie, równocześnie z radością poszukujemy nowych smaków i ciekawych możliwości, które pozytywnie zaskoczą uczestników grillowania. Spora część ankietowanych przyznaje się natomiast do starannych i skrupulatnych przygotowań, dzięki którym możemy pozyskać wyroby najlepszej jakości i konsekwentnie ułożyć menu.

Zasady zdrowego grillowania

Na szczęście z roku na rok wzrasta nasza świadomość w zakresie nabywania i prawidłowej obróbki termicznej wyrobów mięsnych. Dla zintensyfikowania walorów smakowych i zdrowotnych kupujemy sztuki o zdecydowanie lepszej jakości, zwracamy też baczną uwagę na optymalny sposób ich przygotowania. Pierwszym krokiem do sukcesu jest więc nie tylko podjęcie świadomych decyzji zakupowych, ale też przestrzeganie kilku zasad, które pozwolą zachować żywieniowe bezpieczeństwo podczas grillowania. O czym warto pamiętać? Przede wszystkim:

  • Dobieraj świeże wyroby, o prawidłowym zapachu, strukturze, barwie i konsystencji. W przypadku kiełbasek niedopuszczalne są między innymi podcieki wody pod osłonką. Sprawdź również, czy mięsa w gotowej marynacie są nią dokładnie, równomiernie pokryte. Najlepsze są towary o zawartości soli, która po obróbce termicznej nie przekracza 1,7%. Unikaj za to mięs konserwowanych saletrą i peklowanych.
  • Pamiętaj, że drzewa iglaste, obfitujące w spore ilości żywic, nie nadają się do palenia w grillu – mogą bowiem uwalniać podczas spalania szkodliwe substancje. Podobnie nierozważne będzie zastosowanie kawałków malowanych lub lakierowanych, a także wszelkiego rodzaju kartonów lub gazet. Używaj w tym celu zdrowszych, bardziej odpowiednich alternatyw – węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.
  • Na wstępnym etapie dokładnie wyczyść ruszt z ewentualnych pozostałości uprzednio grillowanych potraw lub starego, zwęglonego tłuszczu, a do rozpalenia grilla nie stosuj parafiny ani ropy. Nie dodawaj też rozpałki lub węgla, gdy na ruszcie znajduje się jedzenie.
  • Podczas spalania roztopionego, kapiącego na węgiel tłuszczu wydziela się kancerogenny dym. Właśnie dlatego za każdym razem, zwłaszcza jeśli przewidujesz nieco dłuższy czas pieczenia, używaj aluminiowych tacek.
  • Ograniczaj czas grillowania mięs i nigdy nie kładź na ruszt produktów zamrożonych. Ważna jest też zmiana sztućców, z których korzystasz podczas całego procesu. Przygotuj oddzielną parę do mięsa surowego i nie sięgaj po nie nawet podczas późniejszego odwracania kawałków.
  • Umieść grill na stabilnym podłożu i nie przesuwaj go w trakcie użytkowania. Kiedy możesz zacząć przygotowywać potrawy? Odczekaj przynajmniej pół godziny po tym, jak go rozgrzejesz, a paliwo uzyska oraz utrzyma rozżarzoną formę.

Dowiedz się więcej: Jak grillować? 4 podstawowe zasady

Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Przede wszystkim – nie kieruj się nazwą. Podobnie brzmiące propozycje kiełbas na grilla od innych producentów mogą różnić się choćby stopniem rozdrobnienia, procentową zawartością mięsa czy też bazową mieszanką ziół i przypraw. Na co więc zwracać uwagę przed zakupem? Przede wszystkim na:

  • Trwałość i zawartość wody – najczęściej poleca się na grilla kiełbasy półtrwałe, charakteryzujące się średnią zawartością wody (pomiędzy 36% a 56%). Jeśli wartość ta w znaczący sposób podwyższy się lub obniży, uzyskamy potrawę zdecydowanie gorszą w smaku lub zbyt suchą.
  • Stopień rozdrobnienia mięsa – istnieje spore prawdopodobieństwo, że kiełbasy drobno zmielone będą charakteryzowały się znacznie mniej korzystnym składem i niską jakością. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla? Dowiedz się, jaka jest jej procentowa zawartość mięsa i czy mieści się ona w przedziale od 70% do 90%. Oczywiście im większa będzie wartość, tym lepiej. Często docenia się podczas grillowania bardziej tłuste, wilgotne w środku kiełbasy średnio rozdrobnione.
  • Etykieta – już na pierwszy rzut oka możesz zebrać dość sporo informacji o każdym analizowanym produkcie mięsnym. Wystarczy, że spojrzysz na jego skład! Sprawdź, czy jest zwarty i zrozumiały. Powinien opierać się głównie na mięsie, tłuszczu i przyprawach – naturalnych aromatach, czosnku i soli. Zweryfikuj też listę składników pod kątem konserwantów i alergenów. Oznaką niskiego standardu są glukoza, glutaminian monosodowy, skrobia ziemniaczana oraz wypełniacze, które odpowiadają za większą masę i objętość. Kiełbasę całkowicie natomiast eliminuje obecność saletry, która podczas grillowania wydziela niebezpieczne dla naszego zdrowia, rakotwórcze związki.

Przeczytaj również: Kiełbasa na grilla – 7 propozycji TAKO

Jakiej kiełbasy na grilla lepiej unikać?

Zastanawiasz się, jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla? Przede wszystkim warto unikać marek, które skupiają się na podnoszeniu wydajności produktów kosztem ich jakości, składu czy walorów smakowych. Znacznie lepsze będą wędliny pochodzące od sprawdzonego producenta. Znajdziesz je w specjalistycznych sklepach mięsnych, w których uzyskasz szereg interesujących Cię informacji i ostatecznie rozwiejesz wątpliwości.

Dzwonkiem ostrzegawczym są zawsze przesadnie rozbudowane składy. Wyroby nie powinny posiadać substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku i innych sztucznych dodatków. Niezbyt korzystne są również kiełbasy śląskie z dużą zawartością wody oraz gatunki drobno zmielone. Czego jeszcze się wystrzegać? Pamiętaj, że czasami wygląd może być całkiem niezłą wskazówką. Unikaj kiełbas o sztucznym wyglądzie oraz niewłaściwej barwie, zapachu lub strukturze. Sprawdź również, czy procentowa zawartość mięsa nie jest zbyt niska.

Sprawdź także: Zdrowe propozycje na majówkę: dodatki do grilla

Jak grillować kiełbasę?

Dowiadując się, jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla, nie sposób pominąć wskazówek dotyczących optymalnego procesu przygotowania. Co zrobić, aby kiełbasa była soczysta i smaczna? Strategiczne nacięcia uchronią kawałki przed popękaniem oraz sprawią, że podczas pieczenia wypłynie nadmiar wody i tłuszczu. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku optymalne rozmieszczenie nacięć, które nie powinny być zbyt gęste, a także optymalna długość grillowania uwzględniająca wielkość sztuk, warunki atmosferyczne i cały szereg czynników pobocznych.

Zanim wrzucisz na ruszt białą kiełbasę zadbaj o to, aby ją uprzednio sparzyć. Do słabo zaprawionych i surowych kiełbas poszukaj natomiast dobrej domowej marynaty, która uwzględni preferencje smakowe gości. Jeśli pragniesz trochę urozmaicić smak kiełbas, natrzyj je majerankiem lub czosnkiem, przygotuj też ulubione sosy – na przykład musztardowy, curry lub tzatziki.

Poszukujesz zaufanego producenta, który spełni Twoje oczekiwania? Jeśli chcesz zaopatrzyć się w smaczne, dobre gatunkowo kiełbasy na grilla, odwiedź jeden ze sklepów TAKO. Pomożemy Ci podjąć decyzję!

Powrót do listy
Powrót do listy