3 szybkie przepisy na sylwestrową „domówkę”

Północ już za kilka godzin, goście już prawie pukają do Twoich drzwi, a Ty nadal nie wiesz, co podać na sylwestrowym przyjęciu? Bez obaw, istnieje bowiem kilka „pewniaków”, które doskonale sprawdzają się na takie okazje – przygotujesz je szybko i ze składników, które masz w swojej lodówce.

Parówki w cieście – to zupełnie nowa „odsłona” parówek, która sprawi, że nabiorą one bardziej ekskluzywnego posmaku.

Składniki:
• 1 opakowanie paróweczek z filetem,
• 1 jajko (żółtko),
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• odrobina mąki.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto francuskie na grubość około 1,5 cm, potnij je na paski. Następnie owiń paróweczki przygotowanymi wcześniej kawałkami ciasta.

Paróweczki ułóż na blasze z papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka rozprowadź na nich rozkłócone żółtko – zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Gotowe!

 

Zawijasy z tortilli – wymagają nieco więcej uwagi, jednak ostateczny efekt jest wart zachodu.

Składniki:
• 4 tortille,
• 1 pieczona pierś kurczaka,
• 1 marchewka,
• 2 papryki
• 150 g sera koziego,
• sól, pieprz.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pokrój warzywa i filet z kurczaka w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie połącz wszystkie składniki i dodaj odrobinę koziego sera.

Tortille posmaruj kozim serem, ułóż na nich przygotowany wcześniej farsz – zawiń w rulony.
Tortille zapiekaj przez około 5 minut, po wystudzeniu przekrój je na około 3-centrymetrowe pasy. Dla bezpieczeństwa – zepnij je wykałaczką.

Frytki warzywne – doskonałe zamiast zwyczajnych frytek. To zdrowa, aromatyczna, chrupiąca i łatwa w przygotowaniu przekąska.

Składniki:
• warzywa: marchew, ziemniaki (lub bataty),
• oliwa z oliwek,
• oregano, tymianek, bazylia,
• czosnek.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pokrój warzywa na słupki i rozłóż na blasze. Całość skrop oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku. Zapiekaj warzywa do momentu, aż się zarumienią. Podawaj z ziołami prowansalskimi!

Życzymy pysznej zabawy!

Powrót do listy
Powrót do listy