Witaminy i minerały dla lepszej odporności

Chociaż jesienno-zimowa pogoda wpływa na zdrowie, to odporność decyduje o tym, czy będziemy chorować czy nie. Możesz ją wzmocnić dzięki odpowiedniej diecie. Zobacz, jakie składniki odżywcze powinny znajdować się na Twoim talerzu, a sezon przeziębień i grypy przejdziesz bez problemów.

Witamina C

Działanie witaminy C na organizm jest nieocenione. Uszczelnia ona naczynia krwionośne, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia wchłanianie żelaza. Wszystkie te właściwości sprawiają, że nasze ciało staje się silne i lepiej radzi sobie w walce z wirusami i bakteriami. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla przeciętnego dorosłego wynosi ok. 70 mg. Osoby o niskiej odporności, a także narażone na działanie stresu, mogą dawkę tę podnieść. Ponieważ ludzki organizm nie magazynuje witaminy C, bardzo ważne jest, aby dostarczać ją codziennie wraz z pokarmem. Najlepiej w takich produktach, jak czerwona papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka, jarmuż, owoce cytrusowe.

Witamina A i B

Obie witaminy pobudzają układ immunologiczny. Pierwsza z nich znajduje się w czerwonych warzywach: w pomidorach, papryce, marchewce, a także w brokułach i kapuście. Doskonałym źródłem witaminy B są natomiast kiełki, orzechy, fasola, ryby, drób, wołowina oraz nabiał.

Żelazo

Żelazo bierze udział w procesie rozprowadzania tlenu do tkanek organizmu, wzmacniając je i chroniąc przed wirusami. Znajdziemy go roślinach strączkowych, zielonych warzywach, orzechach. Najlepiej przyswajalne jest jednak żelazo zawarte w produktach zwierzęcych. Jego największe ilości znajdziesz w chudym mięsie wołowym i drobiu.

Cynk i miedź

Cynk zwiększa liczbę przeciwciał i hamuje rozwój choroby. Aby spełniać swoje funkcje potrzebuje miedzi, której niedobór obniża odporność. Oba minerały muszą zatem występować w duecie. Aby dostarczać ich odpowiednią ilość, należy sięgać po ryby, chude mięso, rośliny strączkowe, pestki i orzechy.

Powrót do listy
Powrót do listy