Właściwości imbiru
Po ciepłym i słonecznym wrześniu w końcu nadeszła chłodna i pochmurna jesień. W taką pogodę bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego polecamy napary oraz herbaty z imbiru. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.
Właściwości lecznicze imbiru
Imbir to także jeden z najpopularniejszych naturalnych środków na walkę z przeziębieniem oraz infekcjami górnych dróg oddechowych. Tyle dobrego w imbirze zawdzięczamy składnikom przeciwzapalnym. Do tego rozgrzewa, odkaża oraz odświeża.
Lista dolegliwości, przy których pomaga imbir, jest bardzo długa. Poranne mdłości, bóle miesiączkowe, choroba lokomocyjna, brak apetytu, wzdęcia, niestrawności, migreny bóle stawów, reumatyzm, artretyzm… Cierpisz na jedno z tych schorzeń? Koniecznie spróbuj naparu z imbiru. Ta niezwykła bylina to także źródło przeciwutleniaczy, które hamują rozwój nowotworów. Imbir także polepsza krążenie oraz pobudza koncentrację. Jego właściwości są chętnie wykorzystywane w dietach i walkach z cellulitem.
Ale uwaga! Osoby, które przyjmują leki na rozrzedzenie krwi, mają chory układ pokarmowy lub są w ciąży, spożycie imbiru powinny skonsultować z lekarzem.
Sposoby na imbir
Imbir można spożywać w kilku postaciach, np. w mielonej, startej, w formie plastrów. Jednak pamiętaj, że ma to wpływ na walory smakowe, dlatego nie można stosować ich zamiennie. Marynowany imbir jest często wykorzystywany przy podawaniu sushi. Sproszkowany imbir doskonale pasuje do słodkich ciast czy owoców. Plastry imbiru są popularnym składnikiem rozgrzewających naparów. Wraz z cytryną i miętą tworzą pyszne trio, które z łatwością upora się z wszelkim przeziębieniem. Na półkach sklepowych znajdziemy także kandyzowany imbir, który może być dobry zamiennikiem dla cukierków. Smakuje wybornie wraz z przyprawami korzennymi, zaś zioła potrafią zdusić jego aromat.
Wybierając świeży imbir, zwróć uwagę na jego wygląd. Korzeń powinien być twardy, kremowy lub jasnobrązowy oraz pozbawiony przebarwień. Możesz go przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce, uprzednio zawijając w papierowy ręcznik. Jeśli potrzebujesz tylko kawałka imbiru, nożykiem zdrap fragment skórki.
Jeśli to możliwe, wprowadź imbir na stałe do codziennego jadłospisu. Już niewielka dawka potrafi pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie, działając antybakteryjnie, przeciwzapalne oraz odkwaszająco. No i ten pyszny smak i zapach… Naprawdę warto!