W jakim naczyniu piec mięso?
Zależy Ci na jak najlepszym smaku pieczonego mięsa? Zdarza się przecież, że wychodzi suche, twarde i całkiem bez smaku. Można to zmienić wybierając odpowiednie naczynie do pieczenia mięsa. Którą z dostępnych na rynku opcji wybrać?
Pieczenie mięsa
Pieczenie, podobnie jak smażenie, nadaje mięsu bardziej wyrazisty smak i podbija jego aromat. Ten sposób przygotowania mięsa ma także inne zalety. Dzięki pieczeniu, część składników odżywczych staje się dla nas lepiej przyswajalna. Zdecydowanym minusem pieczenia mięsa jest czasochłonność tego procesu. Mięso trzeba odpowiednio przygotować, zadbać o właściwą temperaturę w piekarniku i czuwać nad jego stanem. Warto pamiętać, że jeśli pozostawimy mięso zbyt długo w piekarniku i niechcący doprowadzimy do jego przypalenia, mogą wytworzyć się w nim substancje rakotwórcze.
Przeczytaj również: Jak najlepiej przygotować mięso?
W jakim naczyniu piec mięso?
Kluczem do sukcesu w pieczeniu mięsa jest nie tylko jego rodzaj, ale także długość pieczenia i naczynie, do którego je wkładamy. Sekret pieczenia mięsa? Mięso powinno być pieczone w niskiej temperaturze, ale przez kilka godzin. Optymalna temperatura pieczenia to od 150 do 180 stopni Celsjusza. Pieczenie zaczynamy od wysokiej temperatury, stopniowo ją obniżając. Na początku naczynie z mięsem powinno być przykryte, w trakcie pieczenia pokrywkę zdejmujemy.
Wiele zależy także od rodzaju naczynia, które wybierzemy. Na rynku dostępnych jest wiele, coraz to nowszych opcji, które mogą zaskakiwać. Jakie naczynie do pieczenia mięsa sprawdzi się jednak najlepiej?
-
Brytfanna do pieczenia mięsa
To klasyk, który znają wszyscy pasjonaci gotowania. Brytfanna jest tradycyjnym naczyniem wykorzystywanym do pieczenia i występuje w różnych wariantach. Duże brytfanny nazywane są gęsiarkami, ale spokojnie znajdziemy też mniejsze wersje przeznaczone do kurczaka czy kaczki. Czym charakteryzuje się brytfanna? Tradycyjnie była ona wykonana z surowego żeliwa lub pokryta szklistą powłoką emaliowaną. Ciekawy jest także kształt brytfann – mogą być one owalne lub prostokątne.
Warto zaznaczyć, że brytfanna to naczynie, które łączy w sobie funkcję garnka i patelni. Możemy jej używać nie tylko w piekarniku, ale także na kuchence – to przydatna funkcja, jeśli nasze mięso wymaga najpierw podsmażenia, a dopiero później ma wylądować w piekarniku.
Dlaczego warto wziąć ją pod uwagę w procesie pieczenia mięsa? Dania przygotowywane w brytfannie są niesamowicie soczyste i kruche, a produkty zachowują swoje witaminy i wartości dożywcze. Brytfanna bardzo długo utrzymuje ciepło przygotowywanego posiłku. Idealnie nadaje się także do dań jednogarnkowych! Co jeszcze? Do pieczenia mięsa w brytfannie nie potrzebujemy dużo tłuszczu, więc zdecydowanie nada się do dań dietetycznych.
-
Szklane naczynie żaroodporne
Szklane naczynie żaroodporne to tak naprawdę pewien rodzaj brytfanny! Jedyną różnicą jest materiał, z którego wykonane jest naczynie – nie jest to żeliwo, stal czy aluminium, ale odporne na wysokie temperatury szkło. Szklane naczynia do pieczenia zwykle występują w komplecie z pokrywką i są wyjątkowo praktyczne – bez problemów możesz ich użyć do pieczenia różnych części kurczaka czy przygotowania zapiekanek mięsnych i żeberek wieprzowych.
Ważne, żeby wybierając tego typu naczynie, zwrócić uwagę na to, czy nie zawiera przez przypadek kadmu, ołowiu czy innych niebezpiecznych substancji. Od rodzaju szkła zależy, jakie właściwości będzie miało nasze naczynie żaroodporne. Dobry rodzaj szkła to gwarancja wytrzymałości na skrajne temperatury – nawet od -40 stopni do 300.
-
Naczynia ceramiczne do pieczenia mięsa
Dobrze do pieczenia mięs nadadzą się także naczynia wykonane z porcelany, kamionki czy innego rodzaju ceramiki. W przeciwieństwie do brytfanki i szklanego naczynia żaroodpornego, naczynie ceramiczne rzadko występuje z przykrywką. Jest też dużo płytsze, dlatego niekoniecznie będzie nadawało się do dużych dań jednogarnkowych. Jaki smak będzie miało mięso pieczone w naczyniu ceramicznym? Soczysty! Do tego skórka zachwyci każdego – będzie złocista i chrupiąca.
-
Naczynia żarooodporne silikonowe
Tak, dobrze czytasz – silikonowe! To nowoczesna alternatywa dla ciężkich i masywnych naczyń żeliwnych czy szklanych. To dobry wybór ze względu na kilka rzeczy: są bezpieczne, odporne na wysokie temperatury i potrawy nie przywierają do ich powierzchni. Dodatkowo nie ma opcji, że naczynie się potłucze!
-
Garnek rzymski do pieczenia mięsa
Dzięki temu naczyniu mięso będzie soczyste, aromatyczne i zdrowe! Garnek rzymski to gliniane naczynie z pokrywą, które jest szkliwione wewnątrz. Naczynie namacza się przed użyciem, dzięki czemu parująca woda podczas pieczenia będzie wnikać do przyrządzanej potrawy – to zapewni jej soczystość. Pieczone mięso będzie dusiło się we własnych sokach i dodatkowo nasiąknie parą wodną – nie ma więc potrzeby dolewać do garnka dodatkowej ilości tłuszczu.
-
Foliowy rękaw do pieczenia mięsa
Jedyną zaletą takiego rozwiązania jest czystość w kuchni – nie musimy myć później naczynia, by doprowadzić je do użytku przed następnym pieczeniem. Rękaw foliowy do pieczenia ma zdecydowanie więcej wad. To przede wszystkim plastik! Oznacza to, że nie tylko produkujemy kolejny, długo rozkładający się odpad ale też… żywimy się plastikiem. Warto pamiętać, że podczas pieczenia mięsa w rękawie, kawałki mikroplastiku będą przenikać do naszego dania, a co za tym idzie, do naszego organizmu. Rękaw foliowy często podczas pieczenia pęka i zostawia nas z problemem przypalonego mięsa.
Poznałeś kilka rodzajów naczyń do pieczenia mięsa. Każde z nich ma swoje wady i zalety – jedne są ciężkie i niepraktyczne, inne świetnie sprawdzają się przy małych daniach. Pamiętaj jednak, że najważniejszy jednak jest wybór odpowiedniego mięsa dobrej jakości. Zobacz, na co zwracać uwagę kupując mięso >>