Przepis Alicji: rosół bez kostki
Przyrządzenie prawdziwego rosołu o bogatym smaku jest niezwykle trudne, dlatego często wspieramy się kostką rosołową lub gotowymi mieszankami. Jednak spróbuj tego przepisu, postępując dokładnie według instrukcji, a zobaczysz, że ugotowanie rosołu bez żadnych sztucznych ulepszaczy jest możliwe.
Składniki:
- 1 porcja rosołowa z kurczaka z wolnego wybiegu
- 1,2 kg szpondra wołowego lub 1 ogon wołowy (używając ogona wołowego trzeba zarezerwować około 5 godzin na jego ugotowanie do miękkości – długo, ale za to mięso jest przepyszne!)
- 5 marchewek
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 stary lub 2 młode selery
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3-4 liście laurowe
- 8-10 kulek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- grzybki suszone (opcjonalnie)
Do garnka z zimną wodą dodaj porcję, szponder/ogon, ziele angielskie i liście laurowe. Zacznij gotować.. Gdy wywar będzie blisko zagotowania, zmniejsz ogień, zbierz szum i dodaj marchewki, pietruszkę, por, seler.
Po 2 godzinach dodaj grzyby suszone, czosnek, cebulę (można ją wcześniej opalić nad gnieć lub podpalić na patelni, ale nie jest to konieczne).
Około godziny przed zakończeniem gotowania dodaj natkę pietruszki. W zależności od upodobania możesz ją pokroić lub dodać w całości – rosół i tak nabierze jej smaku i wartości odżywczych. Rosół można podawać z kaszą jaglana, orkiszową lub pęczakiem. Do posiłku warto dodać ugotowaną wołowinę, a stanie się w pełni zdrowym i bogatym daniem.