Przepis Alicji: rosół bez kostki

Przyrządzenie prawdziwego rosołu o bogatym smaku jest niezwykle trudne, dlatego często wspieramy się kostką rosołową lub gotowymi mieszankami. Jednak spróbuj tego przepisu, postępując dokładnie według instrukcji, a zobaczysz, że ugotowanie rosołu bez żadnych sztucznych ulepszaczy jest możliwe.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka z wolnego wybiegu
  • 1,2 kg szpondra wołowego lub 1 ogon wołowy (używając ogona wołowego trzeba zarezerwować około 5 godzin na jego ugotowanie do miękkości – długo, ale za to mięso jest przepyszne!)
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 stary lub 2 młode selery
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3-4 liście laurowe
  • 8-10 kulek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • grzybki suszone (opcjonalnie)

Do garnka z zimną wodą dodaj porcję, szponder/ogon, ziele angielskie i liście laurowe. Zacznij gotować.. Gdy wywar będzie blisko zagotowania, zmniejsz ogień, zbierz szum i dodaj marchewki, pietruszkę, por, seler.

Po 2 godzinach dodaj grzyby suszone, czosnek, cebulę (można ją wcześniej opalić nad gnieć lub podpalić na patelni, ale nie jest to konieczne).

Około godziny przed zakończeniem gotowania dodaj natkę pietruszki. W zależności od upodobania możesz ją pokroić lub dodać w całości – rosół i tak nabierze jej smaku i wartości odżywczych. Rosół można podawać z kaszą jaglana, orkiszową lub pęczakiem. Do posiłku warto dodać ugotowaną wołowinę, a stanie się w pełni zdrowym i bogatym daniem.

Powrót do listy
Powrót do listy