Przepis Alicji – buraki pieczone
Buraki to jedno z bardziej niedocenianych warzyw polskiej kuchni. Najczęściej to tylko element obiadowej surówki, podczas gdy stanowią doskonałą bazę dla naprawdę ciekawych dań. Warto dać im szansę na zaistnienie na naszych stołach w nieco innej postaci – na przykład jako buraki pieczone.
Składniki
• buraki,
• rozmaryn, tymianek, sól, pieprz,
• owczy ser typu feta,
• świeża pietruszka,
• oliwa z oliwek.
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką. Obierz buraki ze skórki, pokrój tak, jak lubisz najbardziej. Posyp je świeżym rozmarynem lub tymiankiem, następnie dodaj drobno posiekany czosnek.
Ułóż warzywa w naczyniu i… uzbrój się w cierpliwość – jednak możesz być pewien, warto! Buraki zapiekaj w piekarniku przez około 45 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę naczynia i uruchom termoobieg – przez około 5-10 minut temperatura powinna spaść do 180 stopni Celsjusza.
Wyciągnij naczynie z piekarnika, upieczone buraki polej oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz, a całość posyp owczym serem typu feta. Jako dekoracja, a jednocześnie nutka orzeźwiającego smaku i źródło cennych witamin – siekana pietruszka.
Pieczone buraki to bardzo zdrowa przekąska, podawaj je również jako przystawka do dziennych posiłków, szczególnie w towarzystwie jagnięciny lub grillowanego schabu wieprzowego.
Porada:
Mięsa podawane z pieczonymi burakami nacieraj masłem klarowanym (ghee) – to najzdrowszy tłuszcz o wyśmienitym smaku, delikatniejszym niż w przypadku klasycznego masła, o lekko orzechowej nucie.