Jak oczyszczać organizm z toksyn?

Nadmiar toksyn w organizmie to źródło wielu przypadłości i chorób. To także najczęstsza przyczyna spadku energii, apatii i chronicznego zmęczenia. Prawidłowa dieta oczyszczająca może skutecznie wyeliminować te problemy i znacznie poprawić jakość życia.

Zanim zaczniesz

Oczyszczanie kojarzy się z rygorystyczną dietą lub wręcz głodówką. Tymczasem usuwanie toksyn wcale nie musi kosztować aż tyle wysiłku. Wystarczy w odpowiedni sposób przygotować swój jadłospis i ściśle go przestrzegać. Warto pamiętać, że dieta oczyszczająca nie powinna trwać dłużej niż dwa tygodnie. Wybór diety powinien być uzależniony od wieku i stanu zdrowia. Nie powinny z nich korzystać kobiety w ciąży czy osoby starsze, dzieci oraz młodzież. Przed rozpoczęciem diety warto wybrać się do lekarza i wykonać podstawowe badania.

Przygotowanie jadłospisu

Prawidłowa dieta oczyszczająca polega na całkowitym wyeliminowaniu z codziennej diety produktów, które na co dzień mogą dostarczać organizmowi niezdrowych substancji i zastąpieniu ich owocami lub warzywami. Z jadłospisu musi zatem zniknąć cukier, tłuszcze, mięsa, alkohol i kofeina. Na czas oczyszczania warto zrezygnować także z palenia i picia czarnej herbaty. Posiłki należy natomiast dostosować do własnych preferencji żywieniowych. Posiłki powinny być zróżnicowane tak, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej składników odżywczych. Przy oczyszczaniu nie można zapomnieć także o nawadnianiu. Wodę mineralną należy wypijać w ilości od 1,5 do 2 litrów dziennie.

Dieta warzywna a dieta owocowa

Właściwości oczyszczające mają zarówno warzywa, jak i owoce. Pamiętać należy jednak o tym, że dieta owocowa wychładza organizm, dlatego nie powinna być stosowana w miesiącach zimowych. Najlepsze efekty oczyszczające przy diecie owocowej osiągniemy spożywając jabłka, winogrona, gruszki oraz owoce cytrusowe. Warzywa, które doskonale nadają się do usuwania toksyn, to natomiast marchew, brokuły, kalafior, pomidory, sałata, buraki, pietruszka, ogórek, czosnek, cebula, jarmuż, kapusta pekińska. Warzywa, oprócz właściwości detoksykujących, stanowią także źródło witamin, minerałów oraz cennego błonnika.

Powrót do listy
Powrót do listy