Jakie mięso wybrać na burgery?

Burgery to jedno z dań, które przyszło do nas z Zachodu i zadomowiło się na dobre! Tradycyjne hamburgery to posiłek, który z łatwością możemy przygotować w domu. Jakie mięso wybrać, by były smaczne i zdrowe?

Burgery podbijają polskie podniebienia

To już pewne – burgery zadomowiły się w menu polskich restauracji i nigdzie nie zamierzają się ruszać! Chociaż pierwszy McDonald’s pojawił się w Polsce już w latach dziewięćdziesiątych, Polacy długo musieli czekać na poznanie smaku prawdziwego, soczystego burgera – takiego, którego ciężko zmieścić w ustach, którego sos ścieka nam po dłoniach w trakcie jedzenia. Kiedy takie smaki zagościły już w polskich restauracjach, z miejsca podbiły nasze serca! Ślinka cieknie Ci na samo wspomnienie burgerów? Dobra wiadomość! Z powodzeniem możesz wprowadzić tę pozycję do swojego domowego menu! Przepis na domowe burgery wcale nie jest skomplikowany, trzeba pamiętać tylko o jednej rzeczy – o wyborze najlepszego mięsa.

Przeczytaj również: W jakim naczyniu piec mięso?

Najlepsze mięso na burgery – jakie?

Skupmy się najpierw na rodzaju mięsa. Najlepsze burgery kojarzą nam się oczywiście z soczystą wołowiną! Wybierając mięso możesz zdecydować się na udziec wołowy, antrykot, łopatkę czy rostbef. To właśnie te części krowy najczęściej wybierane są do przygotowania burgera. To wysokiej jakości części tuszy wołowej, dzięki którym potrawa będzie miała niezwykły smak. Wybierając wołowinę do burgera, możesz zdecydować się na jeden rodzaj mięsa (np. antrykot) albo połączenie kilku.

Nie musisz skupiać się na samej wołowinie – z powodzeniem możesz zdecydować się na mięso wieprzowo-wołowe. Dodatek łopatki wieprzowej lub szynki do części wołowej, może ułatwić połączenie się mięsa oraz zachowanie cudownej soczystości.

Jeśli nie jesteś fanem wołowiny, albo masz w domu wybrednego niejadka, przygotuj burgery z mięsem drobiowym. Między bułkami świetnie sprawdzi się odpowiednio przyrządzony kurczak oraz indyk. Pamiętaj tylko, żeby nie przesuszyć mięsa podczas smażenia.

Przeczytaj również: Jak mrozić mięso?

Jak wybrać mięso na burgery?

Wiemy już jaki rodzaj mięsa będzie najlepszy. Teraz trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jak wybrać najlepsze mięso na burgery. Mięso powinno być oczywiście świeże i najwyższej jakości, kupione w zaufanym sklepieJeśli kupujesz mięso w miejscu, którego nie znasz, mamy dla Ciebie radę – kup mięso w kawałku, a następnie samodzielnie zmiel je w domu. To ważne dla Twojego bezpieczeństwa – będziesz mieć pewność co do jakości oraz części tuszy, z której pochodzi.

Ważne jest także zwrócenie uwagi na tłuszcz. Nie musisz się go obawiać w przypadku mięsa na burgery – to właśnie on odpowiada za smak burgerów. Nie musisz wybierać od razu najtłustszego kawałka, zdecyduj się na kawałki z niewielkim przerostem mięsa, na przykład antrykot.

Powrót do listy
Powrót do listy