Mięso z kaczki i jego wartości

Niegdyś królowa staropolskich stołów i wykwintny symbol polskiej kuchni, dziś raczej rzadka alternatywa dla codziennych dań. Jakie właściwości odżywcze ma mięso z kaczki i czy warto jeść je często?

Najmniej w Europie

Bardzo często na naszym stole pojawia się kurczak czy indyk, rzadziej jednak sięgamy po mięso z kaczki. Chociaż tradycja jej przyrządzania była raczej silna w kuchni staropolskiej, na dzień dzisiejszy spożycie mięsa z kaczki w Polsce jest najniższym w Europie. Powoli jednak moda na dania z kaczki powraca – restauratorzy prześcigają się w coraz to nowszych i wykwintniejszych przepisach. W porównaniu do kurczaka jest mięsem nieco bezpieczniejszym, ale zdecydowanie tłustszym.

Wartości odżywcze

Kaczka to najtłustsze mięso spośród drobiu – 100 g tuszy z kaczki dostarczy nam aż 240 kcal! Najchudsza jest oczywiście sama pierś, której 100 g bez skóry to 140 kcal. To o 50-70 kcal więcej niż w piersi z kurczaka i indyka. Z drugiej strony, w mięsie z kaczki znajdziemy bardzo dużo białka. W 100 g piersi bez skóry znajduje się 28 g białka, a w 100 g piersi ze skórą – 25 g. Wysoka koncentracja białka czyni mięso niestety ciężkostrawnym, inaczej mogłoby ono być wykorzystywane w diecie jako dietetyczne i lekkostrawne. Ilość tłuszczu w całej kaczce ze skórą sięga nawet 30%. W piersi ze skórą jest 11 g tłuszczu w 100 g, a w piersi bez skóry – 2,5 g.

  • Cholesterol w 100 g – 76mg
  • Nasycone kwasy tłuszczowe w 100 g – 7,39 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe w 100 g – 15,1 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w 100 g – 4,12 g

Jak widać, charakterystyka kwasów tłuszczowych w mięsie z kaczki jest korzystniejsza niż w innych mięsach czerwonych i zawiera większą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla zdrowia. Ilość tłuszczu w kaczce jest jednak zbyt duża, aby mogło być ono uznawane za dietetyczne.

Witaminy i składniki mineralne

  • Witamina B1 – 0,177 m
  • Witamina B2 – 0,226 mg
  • Witamina B6 – 0,1 mg
  • Witamina PP – 3,45 mg
  • Witamina A – 24 µg
  • Witamina E – 0,2 mg
  • Sód – 66 mg
  • Potas – 242 mg
  • Fosfor – 149 mg
  • Magnez – 14 mg
  • Żelazo – 2,1 mg
  • Cynk – 1,42 mg
  • Wapń 8 mg

Najszlachetniejszy drób

Kaczka to mięso, które uznawane jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Jeśli dobrze ją przygotujemy, jest krucha i soczysta, a jej smak jest dużo bardziej wyrazisty niż smak kurczaka czy indyka. Chociaż przepisów na jej przygotowanie jest wiele, najczęściej kaczkę się faszeruje i piecze. Za najsmaczniejsze uważa się młode osobniki o wadze od 1,5 do 2 kg.

Powrót do listy
Powrót do listy