Jak mrozić mięso?

Chcesz przygotować większe zapasy i zastanawiasz się, jak mrozić mięso? Oto kilka wskazówek, dzięki którym zrobisz to w prawidłowy i bezpieczny sposób.

Dlaczego warto mrozić mięso?

Do mrożenia nadaje się każde świeże mięso, czyli takie, które nie było wcześniej rozmrożone. Mrożenie mięsa jest bardzo popularną metodą. Pozwala zachować jego jakość na dłużej oraz ułatwia planowanie posiłków i zrobienie zapasów. Ogranicza marnowanie żywności. Mając zamrożone porcje mięsa, zawsze możesz przygotować spontaniczny obiad.

Jak długo można mrozić mięso?

Długość mrożenia mięsa zależy od jego rodzaju. Specjaliści podają różne terminy, jednak istnieje kilka podstawowych zasad, które warto znać (i stosować):

  • Drób należy mrozić jak najkrócej ze względu na szybkość utleniania tłuszczów nienasyconych.
  • Wołowinę można mrozić nawet do roku.
  • Jeśli mięso zawiera dużo tłuszczu, skróć czas jego mrożenia. Zjełczały tłuszcz psuje mięso i sprzyja powstawaniu toksyn. Aby uchronić je przed zepsuciem i szybciej zjeść, połóż je z przodu zamrażarki lub na wierzchu mrożonek.
  • Mięso mielone należy mrozić krócej niż te w kawałkach.
  • Mięso gotowane mróź maksymalnie do kilka dni, ponieważ szybko wysycha i traci smak.
  • Nie czekaj z mrożeniem mięsa – obrób je i zamróź zaraz po zakupie.

Pamiętaj, że rozmrażanie jest równie istotny co zamrażanie. Zostaw mięso na kilka godzin w pojemniku (najlepiej w lodówce), w którym było mrożone tak, aby w trakcie całego procesu wchłonęło soki, które z niego wyciekły. Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej nie jest wskazane ze względu na ryzyko szybkiego rozwoju bakterii.

Kilka praktycznych wskazówek

Przed zamrożeniem podziel mięso na mniejsze porcje. W ten sposób rozmrozisz tylko tyle, ile będziesz potrzebować. Usunięcie kości pozwoli na zaoszczędzenie miejsca w zamrażarce. Każdą część warto zapakować w papier do pieczenia lub pergamin, dzięki czemu unikniesz ich sklejenia. Poporcjowane mięso włóż do woreczka strunowego (unikaj cienkich woreczków i folii, które mogą pękać i przywierać do mięsa), z którego usuniesz nadmiar powietrza lub pojemnika nadającego się do mrożenia – ważne, aby opakowanie nie przepuszczało wilgoci. Na każdej porcji napisz datę mrożenia, rodzaj i wagę mięsa. Jeśli kupujesz mięso już zapakowane, np. na tackach, wyjmij je i przygotuj zgodnie z powyższymi wskazówkami. Pamiętaj, że mięsa rozmrożonego nie można mrozić ponownie. Spożycie takiego pożywienia może być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Czy wędliny TAKO można mrozić?

Jak najbardziej! Jeśli zostanie Ci wędlina ze świąt lub imprezy rodzinnej, śmiało możesz spakować ją do woreczka i zamrozić. Pamiętaj jednak, aby wędlina była świeża! O szczegółowe informacje na temat mrożenia wyrobów TAKO zapytaj podczas robienia zakupów w naszych sklepach firmowych. Ich listę znajdziesz tutaj.

Powrót do listy
Powrót do listy