Jak wykorzystać mięso, które zostało po świętach

Zazwyczaj w okresie poświątecznym nasza lodówka jest wypełniona po brzegi smakowitymi wędlinami, kiełbasami, pieczonym schabem i innymi mięsnymi przysmakami. Zebraliśmy najciekawsze przepisy wykorzystujące mięso, które zostało po Bożym Narodzeniu.

Mięsny farsz

Ze zmielonego lub drobno posiekanego mięsa, podsmażonego z cebulką na rozgrzanej patelni i odpowiednio doprawionego, wyjdzie pyszny, domowy farsz. Nie bój się eksperymentować. Dodaj świeże warzywa, pieczarki i orzechy włoskie. Jeśli po świętach nie masz ochoty na pierogi, przygotuj nadzienie do domowych pasztecików, naleśników, drożdżowych bułeczek lub efektownego ciasta na kruchym spodzie.

Ukraińskie gałuszki

Do kotlecików przygotuj kawałki wędlin, ugotowanych ziemniaków i pieczonego lub gotowanego mięsa. Przepuść je przez maszynkę. Posiekaj drobno 150 g pestek dyni i upraż je na patelni. Całość wymieszaj z trzema łyżkami śmietany, jajkiem i trzema łyżkami mąki. Przypraw masę i dokładnie wyrób. Uformuj niewielkie kotleciki i upiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Proste i niedrogie ukraińskie gałuszki smakują najlepiej polane stopionym masłem.

Przeczytaj również: Jakie mięso dodać do pierogów?

Sos z resztek świątecznych mięs

Błyskawicznie przyrządzony sos wydaje się najlepszym sposobem na ponowne wykorzystanie pieczonych lub gotowanych mięs pozostałych po bożonarodzeniowym obiedzie. Jeśli nie lubisz dojadać resztek, spróbuj tchnąć w nie nowe życie! Pokrój mięso na drobne kawałki i podsmaż je na rozgrzanej oliwie, następnie wymieszaj z czosnkiem, szklanką bulionu, przecierem pomidorowym, słodką papryką, suszonymi grzybami i ulubionymi przyprawami. Gotuj przez pół godziny.

Pasta do pieczywa

Taka pasta sprawdzi się przede wszystkim do smarowania pieczywa. Wykorzystaj swoje ulubione produkty – pieczarki, suszone pomidory, kiszone ogórki, drobno posiekaną paprykę, a nawet biały ser. Mięso ze świątecznego obiadu wymieszaj z jajkiem, podsmażoną cebulką i upatrzonymi dodatkami, po czym dokładnie zblenduj lub przepuść przez maszynkę. Dodaj łyżkę majonezu, sól, pieprz, majeranek i suszony koperek, po czym odstaw na godzinę do lodówki. Smacznego!

Postaw na sprawdzone rozwiązania

Bigos, mięsna galaretka, zapiekanka z pieczonego schabu, prosta sałatka albo domowa pizza znajdą zwolenników w każdym domu. Jeśli natomiast chcesz przedłużyć przydatność do spożycia gotowych mięsnych potraw bożonarodzeniowych, możesz spróbować je zamrozić lub zawekować w słoiku. Więcej przeczytasz o tym we wpisie Jak mrozić mięso?

Powrót do listy
Powrót do listy