Jak wieprzowina wypada na tle innych mięs?
Według rapotu Rolnictwo 2019 przygotowanego przez GUS, w 2019 roku spożycie mięsa w Polsce na jedną osobę wynosiło 61 kg mięsa. Dużą popularnością cieszyła się wieprzowina. Jak wypada na tle innych mięs pod względem wartości odżywczych?
O wieprzowinie
Wieprzowina to mięso o dosyć dużej wartości energetycznej, które jest źródłem pełnowartościowego białka. Najsmaczniejsze mięso pochodzi od okazów ważących około 100 kilogramów i ma jasnoróżowy kolor oraz biały tłuszcz. Zdecydowaną zaletą mięsa wieprzowego jest jego smak oraz łatwość przygotowania. Wieprzowina bogata jest w witaminy B6, B12, PP, A i D oraz żelazo. Jak wypada jednak na tle innych rodzajów mięsa?
Przeczytaj również: Jakie mięso wybrać na burgery?
Wieprzowina – zawartość tłuszczu
Jak się okazuje, zawartość tłuszczu w wieprzowinie może być mniejsza niż dotychczas uważano. Wszystko zależy od wyboru paszy i sposobu chowu świń. Najwięcej tłuszczu będzie miał boczek i żeberka, najmniej zaś szynka i schab. Jak możemy przeczytać w pracy Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów, zawartość tłuszczu w boczku spadła z ok. 50% do średnio 15%. To zasługa lepszej selekcji zwierząt i ich mięsności. Chociaż wśród fanów wieprzowiny bardzo cenione jest mięso lekko przerośnięte tłuszczem, trzeba pamiętać, że nadmierne spożywanie może skutkować otyłością czy miażdżycą.
Wieprzowina – kwasy tłusczowe i omega
Porównując do siebie kilka rodzajów mięsa, w wieprzowinie mamy wyraźnie więcej kwasów tłuszczowych jednonienasyconych – czasami ich liczba przekracza nawet liczbę kwasów nasyconych. W porówanianiu do mięsa wołowego, wieprzowina charakteryzuje się korzystnym profilem kwasów tłuszczowych – niższą zawartością tak zwanego złego tłuszczu i wyższą zawartością dobrego tłuszczu.
Ciekawa jest też proporcja, jeśli chodzi o kwasy omega. W zestawieniu z mięsem drobiowym, wieprzowina ma znacznie korzystniejszą proporcję kwasów omega-6 i omega-3, która wynosi poniżej 10:1. Warto wiedzieć także, że mięso wieprzowe ma więcej żelaza w 100 g niż kurczak czy indyk i więcej witamin z grupy B, zwłaszcza B12. Wieprzowina jest też źródłem witaminy E.
Przeczytaj również: Które mięso jest najzdrowsze?
Cholesterol w wieprzowinie – czy jest się czego obawiać?
Poziom cholesterolu jest porównywalny we wszystkich elementach tuszy wieprzowej. Polski boczek zawiera o 41% mniej cholesterolu niż ten amerykański. Całkiem dobrze na tyle Stanów Zjednoczonych wypada poziom tłuszczu w żeberkach i łopatce, szynce oraz schabie – odpowiednio o 57% i 31-35% mniej. Wieprzowina także w porównaniu z drobiem wypada korzystniej i zawiera mniej cholesterolu – o,54 do 0,58-0,74 g/kg.
Źródło danych z tekstu: Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, Warszawa 2013