Jak mądrze kupować mięso?
Korzystne oświetlenie i zachęcający uśmiech ekspedientki. Marketingowe sztuczki potrafią zdziałać cuda. W sklepowych lodówkach wyroby mięsne i wędliny wyglądają wyjątkowo zachęcająco, bardzo często jednak ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Podpowiadamy, jak mądrze kupować mięso i na co zwracać uwagę.
Uzyskaj podstawowe informacje
Pierwszym krokiem do tego, jak mądrze kupować mięso, jest dotarcie do miejsc godnych zaufania, w których dowiesz się wszystkich ważnych szczegółów o napotkanym asortymencie. Nie bój się zadawać pytań – choćby o metodę przewożenia czy rodzaj hodowli. Zwróć uwagę, czy produkt ma właściwy kolor, zapach i fakturę. Przykładowo, wołowina powinna wyróżniać się intensywnie czerwoną barwą, cielęcina różową, a drób – bladoróżową lub lekko czerwoną. Unikaj mokrych, lepkich lub wysuszonych na brzegach wytworów o mdłym zapachu.
Nie sugeruj się ceną
Koszty mięs i wędlin nie zawsze są wyznacznikiem ich poziomu, podobnie jak przekonujące chwyty reklamowe i nadużywane oznaczenia premium. Właśnie dlatego nie należy popadać w skrajności. Chociaż produkty z najniższej półki cenowej najpewniej nie zyskają Twojego uznania, sytuacja może wyglądać zupełnie analogicznie w przypadku artykułów o wiele droższych. Zadbaj zatem o złoty środek i nie daj się zwieść wygórowaną kwotą, jeśli to jedyny aspekt przemawiający na jego korzyść. Polegaj za to na pozostałych wskazówkach, które powiedzą Ci, jak mądrze kupować mięso.
Im więcej, tym lepiej?
O czym jeszcze dobrze pamiętać? Jeśli sytuacja nie zmusza Cię do robienia zapasów, postaraj się tego unikać. Najlepsze mięso jest świeże i właśnie takie stanowi doskonałe uzupełnienie głównych posiłków i przekąsek. Ponadto, wyroby pożądanej jakości mają czasami nieco krótszy termin przydatności do spożycia. Pomocne może okazać się więc sporządzenie listy zakupów, w której dokładnie określisz, ile mięs i wędlin potrzebujesz. Pamiętaj przy tym, aby szczelnie je zapakować, oddzielić od innych artykułów, a po powrocie do domu przechowywać krótko, we właściwej temperaturze.
Sprawdź także: Jak przechowywać mięso, aby zachowało świeżość?
Jak mądrze kupować mięso?
Robisz zakupy w lokalnym supermarkecie i nie czytasz etykiet? Pamiętaj, że punktem wyjścia dla każdego świadomego konsumenta jest zapoznanie się ze składem produktu i poznanie źródła, z którego pochodzi. Bardzo często możemy trafić na mięso wywodzące się z chowu konwencjonalnego, słynącego z faszerowania zwierząt antybiotykami i hormonami. A przecież na smak i jakość wyrobów wpływa naprawdę wiele aspektów, w tym warunki panujące w hodowli, czas uboju i sposób produkcji.
Chcesz, aby wyroby mięsne i wędliny były zdrowsze, miały więcej kwasów omega-3 i bogatszy, wyraźniejszy smak? Zaopatruj się u sprawdzonych, certyfikowanych dostawców, których asortyment jest ekologiczny i nie został wzbogacony o sztuczne dodatki czy konserwanty. Dopuszczalne są jedynie zioła lub przyprawy. Z całą pewnością poczujesz różnicę, kiedy użyjesz go do obiadu. Odwdzięczy Ci się również organizm – głównym założeniem wielu diet jest bowiem sięganie wyłącznie po świeże, wartościowe artykuły i poznanie składników, które zawierają.
Dowiedz się więcej: Czy mięso może być eko?
W sklepach typowo mięsnych, specjalizujących się w sprzedaży tego typu wyrobów, usłyszysz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Będziesz wiedział, co kupujesz i jakie rzeczy trafiają na Twój talerz. Znajdź najbliższy punkt TAKO i ciesz się naturalnymi, smacznymi wędlinami i mięsami.