Pomysły na śniadania zimą
Dobrze zbilansowane śniadanie doda energii, rozgrzeje organizm i pomoże rozbudzić się ze snu, gdy za oknem ciemno i zimno. I choć o tym, jak ważny jest pierwszy posiłek, nikogo przekonywać nie trzeba, to jednak w porannej krzątaninie często zdarza się je pomijać. Od czego więc zaczynać jesienno-zimowe poranki, żeby było nie tylko zdrowo, ale też pysznie i szybko?
Jej wysokość owsianka
W te dni, kiedy temperatura spada, najlepiej sprawdzi się śniadanie na ciepło – nie tylko dostarczy odpowiednią ilość kalorii, ale również w ekspresowym tempie rozgrzeje organizm. Wśród śniadań na ciepło prym wiedzie owsianka – jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na długo.
Warto poeksperymentować z rodzajem mleka (owsianka doskonale smakuje na mleku kokosowym lub ryżowym) lub płatków (coraz większą popularnością cieszą się również tzw. gryczanki i jaglanki – przygotowywane na bazie kasz), by odkryć swoją ulubioną kompozycję. Jeśli decydujemy się dodać do niej owoce, najlepiej korzystać z tych, na które aktualnie jest sezon (jabłka, gruszki) lub mrożonych. Owsiankę łatwo urozmaicić – dodatek orzechów, pestek dyni lub przypraw (np. cynamonu) może całkowicie odmienić jej smak.
Jajka dla miłośników wytrawnych śniadań
Ci, którzy nie są fanami śniadań na słodko, powinni zaopatrzyć się w jajka. Szybki omlet, jajecznica lub inspirowana włoską kuchnią fritatta to bogate źródło witamin, mikroelementów i białka. Tu również warto poeksperymentować z dodatkami – bardzo udanym połączeniem jest np. szynka, szpinak i ser feta. Równie dobrze sprawdzi się papryka, czarne oliwki i cebula. W chłodne dni warto wybrać szakszukę pomidorową z jajkiem i doprawić ją odrobiną chili – to niezawodny sposób na rozgrzanie.
Zupy dla zabieganych
Co wtedy, gdy w porannej krzątaninie brakuje czasu na przygotowanie choćby najprostszego posiłku? Mądrze jest zadbać o to poprzedniego dnia – np. wieczorem. Przygotowaną dzień wcześniej zupę krem (w zależności od upodobań może to być np. krem z pomidorów lub dyni) wystarczy podgrzać.
Kanapki dla fanów klasyki
Jednym z najpopularniejszych pomysłów na śniadania (niezależnie od pory roku) pozostają kanapki. Pełnoziarnisty chleb w połączeniu z ulubioną wędliną i porcją warzyw zapewni dobry start w nowy dzień. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że jeśli zdarzy nam się przespać budzik, możemy zabrać kanapki ze sobą, nie omijając pierwszego posiłku. W chłodniejsze poranki idealnie sprawdzi się również gorąca herbata – np. owocowa (hibiskus, malinowa, z dzikiej róży).