Mięsa i wędliny w diecie diabetyków
Niski indeks glikemiczny mięs i wędlin sprawia, że są one ważnym elementem diety cukrzycowej. Podpowiadamy, po które produkty sięgać i z czym je łączyć, by czerpać z nich jak najwięcej.
Mięso w diecie cukrzyka
Niska zawartość węglowodanów sprawia, że mięso i wędliny są dobrym wyborem w diecie osób cierpiących na cukrzycę. Jedynym węglowodanem, jaki występuje w tym produkcie spożywczym jest glikogen. Mięso zawiera także inne ważne składniki, m.in. pełnowartościowe białko, witaminy i minerały, szczególnie żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Trzeba pamiętać jednak, że nie każde mięso jest odpowiednie dla diabetyków. Powinni oni unikać produktów tłustych, zarówno tych z tłuszczem widocznym, jak i ukrytym. Równie ważna jest jego ilość – zalecana dzienna porcja mięsa dla osób chorujących na cukrzycę wynosi 100-150 g.
Mięsa i wędliny zalecane w diecie cukrzycowej
Najlepsze produkty mięsne dla diabetyków to te o niskiej zawartości tłuszczu, czyli mięso drobiowe bez skóry: pierś z kurczaka, indyka, kaczka, gęś. Osoby z cukrzycą mogą sięgać także po chudą wołowinę i cielęcinę, a także schab i szynkę podawane tylko w formie pieczonej, gotowanej lub duszonej. Doskonałym źródłem witamin i minerałów dla cukrzyków jest również wątróbka. Miłośnicy przetworów mięsnych mogą sięgać po polędwicę, suchą kiełbasę, parówki drobiowe z fileta z dużą zawartością mięsa.
Z czym łączyć mięso?
Mięso w diecie diabetyka obniża indeks glikemiczny potraw. Podobną funkcję pełni błonnik, który znajduje się w produktach pełnoziarnistych, otrębach, fasoli i grochu, brązowym ryżu, ziemniakach. Oprócz tego w diecie cukrzyka powinny znajdować się produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli soczewica, ciecierzyca, zielona papryka, cebula, czosnek, bakłażan, brokuły, grzyby.