Uważaj na cukier ukryty w produktach
Chcesz być świadomym konsumentem, uważnie czytasz etykiety i dbasz o wysoką jakość kupowanych produktów? Mimo starań, możesz nieświadomie wybierać produkty, które zawierają ukryty cukier. Podpowiadamy, jak je rozpoznać.
Szkodliwe właściwości cukru
Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne zapotrzebowanie na cukier nie powinno przekraczać 10% zapotrzebowania kalorycznego. Powinno zatem wynosić ok. 50 g dla kobiet i 70 g dla mężczyzn. Przestrzeganie tych norm jest o tyle ważne, że nadmierna ilość cukru w codziennej diecie prowadzić może do otyłości, próchnicy, cukrzycy, a nawet do niedoborów pokarmowych i chorób serca. Ta słodka substancja nie zawiera bowiem witamin i jedynie śladowe ilości składników mineralnych.
Cukier pod inną postacią
Chcąc zadbać o zdrowie, zdajemy się na produkty, które w swoim składzie nie mają wymienionego cukru. Pamiętać jednak należy, że w przypadku produktów spożywczych, może on występować pod innymi nazwami. Substancje słodzące zawiera bowiem większość rzeczy, które wkładamy do koszyka. Na przykład, łyżeczka keczupu może zawierać nawet pół łyżeczki cukru! Jak go rozpoznać? Zwróć uwagę na to, czy w składzie produkty nie znajdują się inne substancje słodzące, np. syrop glukozowo-fruktozowy albo inwertyna.
Produkty z dużą ilością cukru
Niekiedy wydaje nam się, że nasza dieta jest zdrowa i uboga w cukry, bo wybieramy produkty, które powszechnie uznawane są za najzdrowsze. Tymczasem, po dokładnym przestudiowaniu etykiety okazują się, że są naszpikowane cukrem. Do takich produktów należą, na przykład, owocowe jogurty, które zawierają niekiedy tyle samo cukru, co mały batonik. Syrop glukozowo-fruktozowy i cukier to z kolei częsty składnik płatków śniadaniowych, nawet w wersji fit – czyli popularnych muesli lub mieszanek z płatkami owsianymi. Podobnie mylące są świeże, owocowe soki oraz smoothies i wszelkie produkty mleczne do picia, a także sosy barbecue, ketchupy, gotowe sosy sałatkowe, a nawet – pakowany chleb!