Smaki lata, czyli najzdrowsze sezonowe przysmaki
Lato rozpieszcza nas bogactwem świeżych warzyw i owoców prosto z polskich pól i ogrodów. Warto uwzględnić je w codziennej diecie, aby naładować organizm witaminami i energią niezbędnymi do przetrwania zimowych miesięcy.
Truskawki
Najpopularniejsze owoce lata to prawdziwe źródło witamin i minerałów. W 100 g truskawek znajdziemy 16 mg wapnia, 24 mg fosforu, 13 mg magnezu i aż 153 mg potasu. Są one bogate w witaminę C, A i E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3 i B6. To także cenne źródło błonnika. Truskawki obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze, chronią przed chorobami serca i poprawiają zdolności antyoksydacyjne krwi, skutecznie zwalczają półpaśca i opryszczkę.
Kapusta
To dobroczynne warzywo zawiera tyle samo witaminy C, co cytryna. Dostarcza również cenne witaminy z grupy B, witaminę A, E, K oraz rutynę. Jest bogata w wapń, magnez i potas. Zawiera siarkę i arsen. Uwaga! Przyrządzając kapustę, nie wyrzucaj zewnętrznych liści – zawierają najwięcej żelaza i kwasu foliowego.
Cukinia
Kto z nas nie kocha zapiekanki z cukinii, smacznego leczo albo pysznej cukiniowej zupy? Jedząc te smakołyki, dostarczamy organizmowi dużej dawki witaminy C i A oraz kwasu foliowego. Cukinia zawiera także sporą ilość potasu (459 mg na 100 g), fosforu (93 mg) i magnezu (33 mg). Skutecznie odkwasza organizm i poprawia procesy trawienia.
Wiśnie
Wiśnie zawierają 400 mg przeciwutleniaczy na 100 g. To sprawia, że doskonale chronią organizm przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia się. Wspomagają także pracę serca. Zawarte w nich antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych i odtruwają serce, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu. Oprócz tego w wiśniach znajdziemy witaminę C, B6, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz sód.
Pomidory
Aromatyczne, słodkie pomidory prosto z krzaczka to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także potężna bomba witaminowa. Zawierają one witaminę A, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Uzupełniają poziom wapnia, żelaza, magnesu, fosforu i potasu. A przede wszystkim – zawierają likopen. Organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Zapobiegają dzięki niemu nowotworom, opóźniają procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko zawału.
Ogórki
Ogórek niemal w 97 proc. składa się z wody, dzięki czemu działa moczopędnie, poprawiając pracę nerek i zwalczając infekcje układu moczowego. Pomaga także oczyszczać organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo. W 100 g ogórka znajduje się 14 mg wapnia, 12 mg magnezu, 21 mg fosforu oraz 136 mg potasu. Ogórek zawiera także cynk i kwas foliowy.
Bób
Bób to nieocenione warzywo dla kobiet dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego. 100 g surowego bobu pokrywa aż 106 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Zawiera również sporą dawkę białka oraz potasu. Obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi, reguluje ciśnienie i doskonale wspomaga odchudzanie.
Papryka
Podobnie, jak pomidory, papryka to bogate źródło likopenu, witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Dostarcza wiele witamin z grupy B, potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Hamuje starzenie się komórek, wzmacnia odporność, chroni przed nowotworami i miażdżycą.
Smak lata na dłużej
Jeśli chcesz cieszyć się smakami lata dłużej, przygotuj z nich przetwory. Dżemy, sałatki warzywne, kompoty, ogórki kiszone to idealny sposób na zachowanie właściwości letnich warzyw i owoców oraz przyjemny powrót do wakacyjnych miesięcy, kiedy na zewnątrz temperatury spadną. Dobrym sposobem na przedłużenie terminu przydatności do spożycia jest również mrożenie.