Szybkie mięsne przekąski na imprezę – 5 przepisów
Niespodziewana wizyta znajomych? A może wieczór z przyjaciółmi po długim dniu pracy? Co zrobić, jeśli do przygotowania przekąsek mamy mniej niż godzinę? Najlepiej sięgnąć po sprawdzone i szybkie przepisy bez gotowania, które zachwycą Twoich gości i zaspokoją ich głód.
Parówki w cieście francuskim
Składniki: parówki z szynki, ciasto francuskie, opcjonalnie ser
Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić ciasto francuskie w kawałki i owinąć nim całe parówki lub ich części. Jeśli chcesz wzbogacić smak tej prostej potrawy, połóż na parówce ser przed zawinięciem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Jeśli chcesz nadać im złocistej barwy, posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem przed włożeniem do piekarnika.
Krakersowe kanapki
Składniki: krakersy, masło, szynka, ser, pomidor, ogórek i inne dodatki według uznani
Posmaruj krakersy niewielką ilością masła, połóż szynkę i ser, udekoruj warzywami lub innymi dodatkami. Świetnie się do tego nadadzą kiełki, kapary, pokrojone oliwki i inne ulubione warzywa. Świeża natka pietruszki na samym wierzchu doda kanapeczkom świeżości. Ostrzegamy – Twoi goście zwariują na ich punkcie, dlatego lepiej miej zapas w lodówce.
Szybka sałatka z szynką
Składniki: szynka pokrojona w kostkę, winogrona, majonez i jogurt do sosu, prażone migdały
Winogrona pokrój na połówki, zmieszaj z szynką. Majonez i jogurt połącz w ulubionych proporcjach (my zalecamy 1/3 majonezu i 2/3 jogurtu), dodaj do niego ulubione zioła i przyprawy. Na patelni upraż migdały i dodaj do sałatki. Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj.
Chipsy kiełbasiane z dipem
Składniki: kiełbasa śląska lub grillowa, majonez, jogurt, czosnek
Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki i włóż do piekarnika, by się zarumieniły. Zmieszaj majonez i jogurt w ulubionych proporcjach, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos przypraw solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Gotowe! Podaj swoim gościom wykałaczki lub widelczyki, żeby mogli swobodnie sięgać po chipsy i maczać je w dipie. Gwarantujemy, że ta prosta przekąska będzie hitem wieczoru!
Mini Tortille
Składniki: placki tortilli, plastry szynki, plastry sera, zielona sałata, ogórek i papryka pokrojone w małą kostkę
Składniki rozłóż równomiernie na placku tortilli, a następnie zwiń go w rulonik i pokrój na kawałki. Każdy z nich wzmocnij wykałaczką, by się nie rozwinął, a Twoi goście mogli swobodnie raczyć się smakołykiem. Jeśli chcesz wzbogacić smak przekąski, posmaruj placki sosem czosnkowym.