Niski indeks glikemiczny – co to takiego i dlaczego jest tak ważny?

Indeks glikemiczny pokazuje, jak szybko po spożyciu posiłku wzrasta poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim IG pozwalają na zachowanie dłuższego uczucia sytości po posiłku i powstrzymują organizm przed magazynowaniem zbyt dużej ilości tłuszczu.

Rodzaje węglowodanów

Węglowodany dzielą się na proste i złożone. Te pierwsze znajdziemy w zwykłym cukrze, natomiast drugie znajdują się m.in. w pełnoziarnistym chlebie, ryżu, kaszach oraz makaronach. Chociaż oba rodzaje węglowodanów dodają energii, te pierwsze powodują natychmiastowy skok glukozy we krwi, podczas gdy drugie, uwalniają cukier stopniowo. To właśnie złożone węglowodany wykazują niski indeks glikemiczny i są bardziej pożądane dla osób, które dbają o zdrową dietę lub chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Konsekwencje działania węglowodanów prostych

Szybki wzrost poziomu glukozy we krwi powoduje wydzielanie się dużej ilości insuliny. To naturalna reakcja organizmu, który dąży do usunięcia glukozy z komórek. Efektem tego procesu jest – z jednej strony – uczucie głodu, a z drugiej – zahamowanie rozpadu tłuszczów. Spożywanie węglowodanów złożonych sprawia natomiast, że cukry są uwalniane znacznie wolniej. Organizm nie zareaguje na nie w taki sam sposób, jak w przypadku cukrów prostych. Dzięki temu dłużej będziesz czuć sytość.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Co zatem jeść, aby upewnić się, że odżywiamy się zdrowo? Do produktów o niskim IG zaliczane są wszystkie zielone warzywa, pomidor, surowa marchewka, cukinia, awokado, ciecierzyca gotowana, czerwona soczewica oraz czosnek. Znajdziesz go także w makaronach, ciemnym pieczywie, ryżu i grubych kaszach, a także w takich owocach, jak: maliny, jeżyny, morele, granat, jabłka, czarna porzeczka, truskawka, czereśnie.

Powrót do listy
Powrót do listy