Mięso w diecie ketogenicznej

Spadek masy ciała, ogólna poprawa stanu zdrowia i zwiększona wydajność sportowa. Dieta ketogeniczna ma rzesze zwolenników, którzy podkreślają jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Na czym się opiera? Jakie mięso w diecie ketogenicznej będzie najlepsze?

Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna ma doprowadzić do stanu, w którym nasz organizm zmienia źródło energii. Zamiast glukozy, są nim ciała ketonowe produkowane ze zmagazynowanych oraz regularnie dostarczanych podczas posiłku tłuszczy. Aby tak właśnie się stało, musimy zachować ściśle określone proporcje związków organicznych. Jest to dieta niskowęglowodanowa oraz umiarkowanie białkowa. Jakie są jej efekty? Nie tylko prowadzi do utraty wagi, ale też korzystnie wpływa na funkcje mózgowe. Dieta hamuje łaknienie, zmniejsza apetyt na słodycze i obniża poziom insuliny. Poprawia koncentrację i jasność myślenia, jest też rekomendowana przy różnych stanach chorobowych, na przykład cukrzycy.

Sprawdź również: Żelazo w diecie – co warto wiedzieć

Co jeść na diecie ketogenicznej?

Podstawą diety ketogenicznej są nasycone i nienasycone, zdrowe tłuszcze, które dostarczają od 70% do 80% dziennych kalorii. Minimalizujemy przy tym spożycie węglowodanów i starannie kontrolujemy ilość białka. Sięgaj po produkty, które nie zawierają ukrytych węglowodanów i starannie przyglądaj się ich składowi.

Powodem, dla którego dieta stała się tak popularna, jest między innymi kuloodporna kawa, przygotowywana na bazie oleju MCT i oleju kokosowego. Ważne, aby nie dodawać do niej cukru lub mleka. Możesz pić również wodę oraz białą, czarną i zieloną herbatę. Te owocowe powinieneś jednak odstawić. Dozwolone na diecie ketogenicznej są przede wszystkim:

  • różne rodzaje mięsa,
  • jajka,
  • sery takie jak ricotta, mascarpone, parmezan, brie lub cheddar,
  • wybrane orzechy i nasiona, m.in. orzechy Pecan, brazylijskie, makadamia lub laskowe,
  • niektóre owoce, głównie maliny, jagody, truskawki i jeżyny,
  • warzywa – z wyłączeniem warzyw korzeniowych,
  • grzyby,
  • nabiał – m.in. masło, jogurt grecki lub śmietana.

Sprawdź również: Dieta antystresowa

Niektórzy zwracają uwagę, że chociaż nabiał jest wartościowym źródłem tłuszczu, jego spożycie może przyczyniać się do opóźnienia utraty wagi. Jeśli dopiero zaczynasz dietę ketogeniczną, spróbuj ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z jadłospisu mleko. W ten sposób przekonasz się, czy również na Ciebie produkty tego rodzaju wywierają niepożądany wpływ. Rygorystycznie unikaj też alkoholu, fasoli, roślin strączkowych, chleba, makaronu, ryżu i kaszy, ziemniaków oraz komosy ryżowej.

Mięso w diecie ketogenicznej

Głównym źródłem białka, które powinno obejmować około 20% dobowego zapotrzebowania kalorycznego, jest mięso w diecie ketogenicznej. Jeśli chcesz mieć pewność, że uzyskasz odpowiednie rezultaty, sięgaj po wyroby od sprawdzonego producenta, na przykład TAKO, które powstały z mięs najwyższej jakości, hodowanych bez stosowania antybiotyków i hormonów. W jadłospisie takiej diety muszą znaleźć się przede wszystkim bardziej tłuste produkty, okraszone sporą ilością warzyw.

Z czego trzeba zrezygnować? Przede wszystkim, unikaj tłuszczów trans, a więc wyrobów całkowicie przetworzonych – chyba że w rezultacie są bogatsze jedynie o rozmaite zioła lub przyprawy. Zapomnij o parówkach, które zawierają glutaminian sodu i niedozwolony cukier. Jakie mięso w diecie ketogenicznej można natomiast jeść bez problemu? Specjaliści polecają:

  • wołowinę,
  • wieprzowinę,
  • dziczyznę,
  • drób,
  • jagnięcinę.
Powrót do listy
Powrót do listy