Mięso i owoce – najbardziej udane połączenia
Choć mówi się, że o gustach się nie dyskutuje, to jednak łączenie mięsa i owoców nadal dla wielu pozostaje kontrowersyjnym pomysłem. Tymczasem odpowiednio dobrane owoce mogą stworzyć z mięsem doskonały duet i zapewnić niesamowite doznania smakowe. Jakie połączenia warto wypróbować?
Podstawowa zasada brzmi: słodkie owoce (np. brzoskwinie i śliwki) łączymy z drobiem lub chudą wieprzowiną, kwaśne (np. żurawinę) – z mięsem o zdecydowanym smaku (np. wołowiną i dziczyzną).
Kaczka z jabłkami
To połączenie należy do klasyków kuchni polskiej. Wystarczy natrzeć kaczkę solą, pieprzem i ziołami (z tym rodzajem mięsa szczególnie dobrze komponuje się majeranek), a środek wypełnić pokrojonymi w ćwiartki jabłkami. Najlepiej użyć kwaśnej odmiany. Potem wystarczy już tylko wrzucić kaczkę do piekarnika i cierpliwie czekać. Tak przygotowane mięso jest miękkie i aromatyczne – sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i świąteczny stół.
Owoce doskonale podkreślą również smak podrobów. Miłośników klasyki zachwyci wątróbka drobiowa z jabłkiem. Tym, którzy są otwarci na nowości, polecamy połączyć ją z malinami.
Schab ze śliwką
Chuda wieprzowina idealnie komponuje się z suszonymi owocami – śliwkami lub morelami. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło (jako danie obiadowe), jak i na zimno (w roli wędliny). Dodatkowo nadziewany tym sposobem schab pięknie się prezentuje po przekrojeniu.
Mięsno-owocowe przekąski
Duet mięso i owoce nie jest jednak zarezerwowany wyłącznie dla dań obiadowych. To połączenie równie dobrze sprawdzi się w roli przekąsek. Szynka dojrzewająca smakuje szczególnie dobrze w zestawieniu z melonem – wystarczy pokroić go w łódeczki i owinąć je plastrami szynki. Całość można skropić np. octem balsamicznym. Inna możliwość to połączenie szynki z rukolą, ulubionym serem (np. gorgonzolą) i… truskawkami. Tak powstaje szybka sałatka o ciekawym smaku. Fanom grillowania z całą pewnością przypadną do gustu roladki z boczku nadziewane np. suszoną śliwką.
Chutney, sos, a może salsa?
Owoce nie muszą (a według niektórych wręcz nie powinny) grać pierwszych skrzypiec w daniu. Sprawdzoną praktyką na przemycenie nowych smaków są owocowe dodatki. Konfitura z żurawiny (świetna nie tylko do mięs, ale również do serów), chutney z mango (słodko-pikantny sos pochodzący z kuchni indyjskiej) lub salsa (np. z mango, melonem, ananasem, brzoskwiniami – koniecznie z dodatkiem soku z limonki) podbije podniebienie niejednego smakosza.