Mięso białe a mięso czerwone – właściwości i składniki odżywcze
Utarło się przekonanie, że mięso czerwone jest niezdrowe, a białe to najlepszy wybór dla osób, walczących z dodatkowymi kilogramami. Ile jest w tym prawdy? Rozprawiamy się z mitami.
Mięso białe i czerwone – czym się różnią?
Podstawowa różnica między mięsem białym i czerwonym to zawartość mioglobiny – barwnika oddechowego, zaopatrującego komórki w tlen. Budową mioglobina podobna jest do hemoglobiny. W większej ilości występuje w mięsie czerwonym. Do białego gatunku mięsa zaliczamy mięso z kury, królika, indyka, gęsi, przepiórki, gołębia, kaczki. Czerwone mięso to wieprzowina, wołowina, cielęcina, jagnięcina, baranina oraz dziczyzna.
Mięso białe – właściwości
Zaletą mięsa białego jest wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Jest ono także bogate w tłuszcz, cholesterol oraz kwasy tłuszczowe, a także w cynk, żelazo, potas oraz magnez. Ze względu na niską zawartość kalorii, białe mięso jest zalecane osobom odchudzającym się oraz osobom z podniesionym poziomem cholesterolu i chorującym na serce. To także lepszy wybór dla dzieci.
Mięso czerwone – właściwości
Czerwone mięso jest znacznie bardziej kaloryczne i bogate w tłuszcz, dlatego jego zjadana ilość powinna być niższa. Ma ono jednak wiele zalet w postaci dużej ilości kwasów omega-3 i omega-6, witamin z grupy B i witaminy E. To także cenne źródło tauryny, kreatyny i koenzymu Q10, cynku, między, witaminy A i D. Największą zaletą mięsa czerwonego jest natomiast duża ilość dobrze przyswajalnego żelaza, co sprawia, że jest to doskonały wybór dla osób z anemią i niedokrwistością.
Zdrowa dieta to odpowiednie proporcje
Jeśli chcemy mieć pewność, że w naszej diecie nie brakuje żadnego składnika odżywczego, mięso białe i czerwone powinniśmy stosować zamiennie, w odpowiednich proporcjach. Białe mięso nie zastąpi bowiem czerwonego ani odwrotnie. Według dietetyków, to pierwsze powinno gościć na naszych talerzach od dwóch do trzech razy w tygodniu, natomiast mięso czerwone – kilka razy w miesiącu.