Jakie przyprawy dodać do mięsa?

Sól i pieprz to nie wszystko. Czasem by nadać mięsu niezwykły aromat warto pomyśleć o nieco bardziej wyszukanych przyprawach i ziołach.

Po co przyprawiać?

Przy każdej obróbce termicznej, mięso traci swój naturalny smak i potrzebuje odrobiny wzmocnienia. Przyprawy to nie tylko dodatki wzmacniające smak mięsa, przyprawy mają swoje właściwości zdrowotne, które wpływają na nasz organizm. Pobudzają przewód pokarmowy wzmacniając wydzielanie soków trawiennych i przyspieszając wchłanianie się składników pokarmowych. Działania te prowadzą do zwiększenia apetytu i wpływają na smak i zapach. Niektóre z dodatków działają też bakteriobójczo czy moczopędnie.

Wołowina

Tradycyjnie wołowinę można przyprawić solą i pieprzem, należy jednak pamiętać żeby robić to na koniec przyrządzania by mięso nie było twarde. Do gotowanej wołowiny pasują zdecydowanie liście laurowe, pietruszka i ziele angielskie. Jeśli przygotowujesz wołowinę duszoną, dodaj do niej kminek, który łagodzi wzdęcia, i majeranek uśmierzający ból brzucha. Do wersji pieczonej pasować będzie cebula, czosnek i tymianek. Jeśli jesteś osobą otwartą na nowe smaki, spróbuj dodać do wołowiny anyż, goździki, kolendrę, szałwię czy chilli.

Wieprzowina

Smak wieprzowiny można podkreślić majerankiem, szczególnie jeśli przyrządzamy mięso pieczone. Oprócz tego warto sprawdzić jak będzie smakowała nam wieprzowina z rozmarynem, cząbrem czy czosnkiem. Dużo zależy od tego, którą część świni przygotowujemy – do tłustszych elementów, np. karkówki, nadadzą się goździki, ziele angielskie, a także marynaty z wina czy piwa.

Drób

Pamiętajmy, że drób jest bardzo delikatnym mięsem, dlatego potrzebuje szczególnego traktowania. Dobrym pomysłem będzie użycie estragonu, curry czy cząbru, który wyjątkowo podkreśli smak drobiu. Pieczonego kurczaka możemy potraktować świeżym rozmarynem lub majerankiem, dzięki którym organizm szybciej strawi potrawę. Przyrządzając indyka, gęś czy kaczkę warto dodać cynamon lub kolendrę.

Powrót do listy
Powrót do listy