Jakie mięso na imprezę?
Koniec starego roku i początek nowego to mnóstwo okazji do wspólnych spotkań i przyjęć. Niezależnie od tego, czy planujemy uroczysty, rodzinny obiad, czy miły wieczór w gronie znajomych, nie obędzie się bez pytań o jedzenie. Co przygotować, by zachwycić gości? Co wziąć pod uwagę, planując menu?
Czas na wagę złota
Przygotowania warto zacząć od realnej oceny swoich możliwości – nie tylko kulinarnych, ale też czasowych. Jeśli planujemy spotkanie z dużym wyprzedzeniem, możemy w spokoju przemyśleć menu i zaplanować zakupy. W przypadku większej liczby gości dobrym rozwiązaniem są potrawy jednogarnkowe, które przygotowuje się wcześniej, a przed podaniem jedynie podgrzewa – np. gulasz wołowy. Równie dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju pieczenie, które efektownie prezentują się na stole, a jednocześnie zachwycają smakiem – np. schab wieprzowy nadziewany suszonymi śliwkami. A co wtedy, gdy do imprezy została niecała godzina? Warto postawić na sprawdzone, szybkie w przygotowaniu przekąski, np. deskę ulubionych wędlin i serów (szczególnie, jeśli planujemy podać wino), kabanosy, roladki z szynki parmeńskiej, gruszki i rukoli lub kanapeczki z pasztetem dobrej jakości.
Charakter imprezy
Przy planowaniu menu warto uwzględnić również porę i charakter spotkania. Jeśli odbędzie się zaraz po pracy, dobrym pomysłem będzie powitanie gości prostym daniem obiadowym. Sprawdzą się np. roladki z kurczaka albo polędwiczki wieprzowe z jabłkami. Weekendowe spotkania oferują znacznie większą dowolność – może warto rozważyć imprezę tematyczną i zaskoczyć znajomych burrito z wołowiną lub indyjskim curry z kurczakiem?
Inne okoliczności
O czym jeszcze pamiętać? Warto wziąć pod uwagę upodobania naszych gości. Zapalonych mięsożerców nie zachwyci nawet najstaranniej skomponowana sałatka. Podobnie jest w przypadku dzieci – najlepiej sprawdza się klasyka, dlatego przygotowanie parówek (koniecznie o wysokiej mięsności) zapiekanych w cieście francuskim może się okazać strzałem w dziesiątkę. Warto również uwzględnić warunki panujące na zewnątrz. W ciepłe dni chętnie sięgamy po lekkie dania i zimne przekąski. Gdy temperatura spada poniżej zera, lepiej sprawdzą się rozgrzewające, sycące potrawy – np. chili con carne.