Jakie jeść mięso będąc na diecie?
Osoby, chcące zrzucić zbędne kilogramy, często ograniczają spożycie mięsa. To błąd, ponieważ mięso zawiera doskonale przyswajalne białko, które wspomaga przemianę materii. Aby cieszyć się piękną sylwetką, warto jednak wiedzieć, po jakie mięso sięgać i w jakiej ilości.
Po pierwsze: mięso chude i młode
Pierwsza zasada zdrowego żywienia na diecie to sięganie po mięsne produkty, które posiadają stosunkowo mało tłuszczu i są dobrej jakości. Dlatego najczęściej zaleca się drób, cielęcinę oraz wołowinę. Kaczka, wieprzowina czy baranina zawierają zdecydowanie więcej tłuszczu i cholesterolu, dlatego na czas diety warto je ograniczyć lub całkowicie odstawić. Małą ilość kalorii zawierają także mniej popularne odmiany mięsa – dziczyzna oraz mięso ze strusia. Mogą być one nawet kilkukrotnie mniejsze w porównaniu z mięsem drobiowym czy wołowym.
Po drugie: odpowiednie części
Ważne jest także to, którą część mięsa przygotowujemy do posiłku. Dbając o kalorie, lepiej zrezygnować ze skóry, ponieważ znajduje się pod nią dodatkowa warstwa tłuszczu. W drobiu najmniej kaloryczne są części „białe”, takie jak pierś, które mają dodatkowo najwięcej cennego białka.
Po trzecie: metoda przygotowania
Nie ulega wątpliwości, że nawet najchudsze i najmniej kaloryczne mięso można wzbogacić o niepotrzebne kalorie w trakcie przyrządzania. Gęste, tłuste sosy, grube panierki to dodatki, których lepiej unikać. Najzdrowsze w tym przypadku będzie mięso gotowane lub grillowane.
Po czwarte: kaloryczność
Będąc na diecie, warto zwracać także uwagę na kaloryczność dań i mięs, które do nich dodajemy. Ile kalorii ma mięso i wędliny? Zobaczcie zestawienie dla najpopularniejszych produktów na 100 g:
- kurczak – 99 kcal
- indyk – 100 kcal
- bitki wołowe – 103 kcal
- cielęcina łopatka – 106 kcal
- polędwica wołowa – 113 kcal
- kurczak, udko – 125 kcal
- wieprzowina bez kości – 133 kcal
- schab wędzony – 136 kcal
- kaczka, mięso z piersi – 140 kcal
- polędwica wędzona – 165 kcal
- wołowina rosfbef – 152 kcal
- kiełbasa krakowska – 168 kcal
- kaszanka – 195 kcal
- kiełbasa zwyczajna – 209 kcal
- kaczka, udko – 217 kcal
- baranina – 232 kcal
- kiełbasa myśliwska – 291 kcal
- schab pieczony – 291 kcal
- kiełbasa krakowska sucha – 323 kcal
- parówki – 342 kcal
- wieprzowina gotowana – 362 kcal
- kiełbasa pasztetowa – 384 kcal
- boczek wędzony – 477 kcal
- kiełbasa salami – 568 kcal