Jak jesień, to tylko na grzybobranie!

Każdy rodzaj grzybów wnosi do potrawy unikalny smak i aromat, a ich odpowiednie łączenie z mięsem może przenieść każde danie na wyższy poziom. Warto eksperymentować, by znaleźć idealne kombinacje odpowiadające indywidualnym preferencjom kulinarnym.

Najczęściej do naszych koszyków zbieramy borowiki, podgrzybki, maślaczki czy kurki. Warto zatem wiedzieć, z jakimi daniami najlepiej komponują się poszczególne gatunki. Oto kilka naszych propozycji:

 

 

Wieprzowina

Dobrze współgra z podgrzybkami, kurkami, maślakami i rydzami. Warto spróbować schabu duszonego z podgrzybkami, cebulą i czosnkiem albo żeberek duszonych z maślakami, polędwiczek z kurkami, które wzbogacają danie o nuty słodyczy i pikanterii. Jeśli preferujecie dania ostre, to polecamy schab z rydzami, szczególnie tymi smażonymi na maśle.

 

Drób

To delikatne mięso posmakuje każdemu z dodatkiem kremowego, równie delikatnego sosu grzybowego, np. na bazie podgrzybków albo kurek – mają one bardzo łagodny, lekko pikantny smak, w połączeniu z białym winem mogą pojawić się obok grillowanego kurczaka.

 

Wołowina i dziczyzna

Bardziej wymagająca jest wołowina, do której pasuje mniej gatunków grzybów. Z pewnością trafionym pomysłem będzie łączenie czerwonego mięsa z ziemistymi nutami borowików, ciemnym i ciężkim sosem oraz czerwonym winem. Dobrze będą też smakować koźlarze, na co wpływ ma ich mocno orzechowy posmak, pasujący do cięższych dań mięsnych. Tak samo rzecz się ma z dziczyzną.

 

 

Powrót do listy
Powrót do listy