Jak grillować? 4 podstawowe zasady
Kto raz spróbował grillowanego mięsa, przyzna, że ma nieporównywalny smak i aromat. Jednak zanim wrzucisz coś na ruszt, dowiedz się, jak grillować, aby danie było smaczne i zdrowe.
Zasada nr 1: Ustaw ruszt wysoko
W temperaturze powyżej 120°C w pożywieniu powstają substancje rakotwórcze (niezależnie od sposobu obróbki), np. akrylamid, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), nitrozaminy, chloropropanole. To rezultat mocnego spalania tłuszczu, cukru i białka występujących w żywności. Dlatego aby uniknąć bezpośredniego kontaktu jedzenia ze źródłem ciepła, ruszt powinien być ustawiony jak najwyżej. Zbyt nisko osadzony może także sprawić, że mięso na zewnątrz będzie spalone, a w środku jeszcze surowe.
Pamiętaj również o odpowiedniej konserwacji. Po każdym użyciu wyczyść go dokładnie z pozostałości po jedzeniu lub tackach. Smażenie na brudnym ruszcie nie jest ani zdrowe, ani pyszne. Jak grillować, to porządnie!
Zasada nr 2: Nie grilluj na mocnym ogniu
Jedną z zalet grillowania jest wytapianie się tłuszczu, ale powinniśmy zadbać o bezpieczeństwo tego procesu. Przede wszystkim nie kładziemy jedzenia na ruszt przy mocnym ogniu. Najlepiej odczekać kilka minut, gdy płomienie znikną i zostanie sam żar. Mimo że grillowanie trwa wtedy dłużej, to jednak jest zdrowszą metodą. Żywność warto położyć na specjalnych tackach lub podkładkach stalowych, dzięki czemu zminimalizujemy ilość toksycznych związków występujących w dymie, które mogą przeniknąć do mięsa i warzyw.
Materiał, na którym rozpalasz grilla, także ma znaczenie. Najlepiej wybrać suche drzewo liściaste, a unikać popularnych podpałek, które często zawierają szkodliwe substancje ropopochodne.
Zobacz także: Grillowanie – fakty i mity
Zasada nr 3: Wybieraj mięso wyłącznie wysokiej jakości
Spożywanie jedzenia wysokiej jakości powinno być nawykiem każdej osoby dbającej o zdrowie. Tylko produkty pozbawione sztucznych dodatków, tłuszczu czy nadmiaru wody sprawią, że grillowane mięso będzie wręcz przepyszne, a jednocześnie bezpieczne. Pamiętaj także, że przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową.
Kiełbasę lub karkówkę można przygotować wcześniej, np. marynując w ziołach i przyprawach, które zawierają antyoksydanty oraz ułatwiają trawienie.
Zasada nr 4: Najważniejszy jest umiar
Grillowanie to nie tylko sposób na smaczne przyrządzanie jedzenia, to również idealna forma spędzenia czasu na dworze w ciepłe dni. Jednak urządzanie grilla codziennie, nie będzie korzystne dla naszego zdrowia. Dlaczego? Niesie ze sobą zbyt duże ryzyko dostarczenia do organizmu szkodliwych substancji rakotwórczych, powoduje nieustanną ekspozycję na dym, zapewnia monotonny sposób odżywiania. Zamiast grilla wybierz inną metodę przygotowania posiłku lub aktywność w ogrodzie – wtedy również nie znudzisz się nim tak szybko.
Już wiesz, jak grillować, teraz czas na praktykę
Wybierz sprawdzone mięso (w ofercie TAKO znajdziesz kilka idealnych typów kiełbasy), przygotuj ruszt i uzupełnij menu o sałatki, warzywa oraz zioła. Życzymy udanego sezonu grillowego!
A jeśli szukacie dodatków, które warto postawić na stole obok grillowanego mięsa i kiełbasy, nasze propozycje znajdziecie w tym wpisie: Zdrowe propozycje na majówkę: dodatki do grilla.