Jagody acai – nie tylko na odchudzanie
Mnóstwo witamin, przeciwutleniaczy i wspaniały smak. Jagody acai mają nam mnóstwo do zaoferowania – wystarczy tylko poznać ich ogromne możliwości i odpowiednio je wykorzystać z korzyścią dla zdrowia.
Acai (Euterpe oleracea) – to owoce z lasów Ameryki Południowej. Te niewielkie jagody zawierają mnóstwo witamin oraz przeciwutleniaczy (resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy), dzięki czemu opóźniają procesy starzenia i rozwoju komórek nowotworowych.
Na odchudzanie?
Obecnie jagody acai są kojarzone przede wszystkim ze zbawiennym wpływem na przemianę materii i trawienie. Osoby będące na diecie cenią uczucie długotrwałej sytości, jakie dają te niewielkie owoce, ale… nie każdy wie, iż są one dość kaloryczne (100 g = 80 kalorii). Jeśli chcesz schudnąć, sięgaj po nie w umiarkowanych ilościach.
Do kuchni
Koktajle, smoothie, desery, przekąski… Jagody acai to świetna podstawa do niejednego pysznego dania. W towarzystwie miodu dobrze nadają się jako dodatek do musli i klasycznych płatków śniadaniowych, a po zblendowaniu można serować je jako smakowity, zdrowy napój.
Jagody acai mogą uczulać!
Uwaga! Jagody acai mają wiele pozytywnych właściwości, jednak mogą wywołać reakcje alergiczne. Przed ich spożyciem warto wykonać próbę uczuleniową, w przeciwnym razie może dojść do powstania wysypki skórnej, a nawet trudności w oddychaniu.