Domowy kebab – przepis na smaczny obiad
Chociaż może to dziwić, kebab uchodzi za najzdrowszy fast food. To dlatego, że zawiera dużo świeżych warzyw oraz pieczone na rożnie mięso baranie lub kurczaka. Najbardziej kaloryczne w kebabie są natomiast dodawane do niego sosy. My podpowiadamy, jak przygotować domową wersję tego przysmaku, która nie wpłynie negatywnie na codzienną dietę.
Składniki domowego kebaba
Jeśli chcesz, aby Twój kebab był zdrowy, sięgnij po świeże i mniej kaloryczne składniki, takie jak:
- mięso z kurczaka lub indyka,
- w wersji wegetariańskiej zamiast mięsa użyj falafela z ciecierzycy,
- pieczywo z mąki pełnoziarnistej – może to być bułka lub tortilla,
- świeże warzywa (pomidory, ogórki, cebulę, sałatę oraz wszystkie te, które lubisz, np. oliwki, paprykę, a nawet cukinię).
Przygotowanie
Mięso upiecz albo przygotuj na grillu. Unikaj smażenia, ponieważ straci ono wiele swoich właściwości i będzie bardziej kaloryczne. Pieczywo podgrzej bezpośrednio przed włożeniem do niego składników. Warzywa możesz dodawać w wersji surowej. Jeśli jednak chcesz dodać do kebaba paprykę lub cukinię, lepiej te warzywa najpierw lekko podpiec, aby były miękkie.
Zdrowy sos do kebaba
Jeśli unikasz zbędnych kalorii, przygotuj dietetyczny sos na bazie jogurtu. Dodaj do niego przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek i ulubione przyprawy. Jeśli do sosu dodasz majonez, pamiętaj, że jego wartość kaloryczna wzrośnie nawet pięciokrotnie!
Tak przygotowany kebab na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Jest też zdrową alternatywą do budek z przekąską, której jakość może pozostawiać wiele do życzenia. Koniecznie spróbujcie. Smacznego!