Dlaczego warto wzbogacać dietę o mięso?

Jesienią i zimą dobrze jest zadbać o swoją dietę, co jest kluczem do zachowania odporności i witalności.

Przede wszystkim jest to duże wsparcie dla obciążonego układu odpornościowego – występujące w mięsie białko bierze udział w naprawie i produkcji białych krwinek, które stoją na straży naszego zdrowia. Białko zawiera też aminokwasy potrzebne do produkcji niezbędnych przy walce z infekcjami przeciwciał. Wsparciem dla naszego organizmu są również cynk i żelazo. Jesienią i zimą dobrze jest zadbać o ich wysoki poziom, co jest kluczem do zachowania odporności i witalności. 

 

 

Dni stają się coraz krótsze, dociera do nas mniej światła słonecznego, czyli naturalnego źródła witaminy D. Szybciej tracimy energię, którą musimy stale i rozsądnie, w zależności od potrzeb, uzupełniać. Spożywanie mięsa w tym okresie jest dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? Na pewno trzeba zwrócić uwagę na wysoki poziom sytości dań mięsnych, co pomaga utrzymać poziom energii na wysokim poziomie. Ma to duże znaczenie w okresie krótkich dni i zimnych nocy, kiedy organizm wykorzystuje swoje pokłady energetyczne. W ten sposób lepiej radzimy sobie z niskimi temperaturami, a to ma niewątpliwy wpływ na stan naszego zdrowia i zmniejsza ryzyko przeziębień.

Powrót do listy
Powrót do listy