Dieta wspierająca odporność

Choć odpowiednio zbilansowana dieta jest ważna przez cały rok, w okresie jesienno-zimowym warto zwrócić szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Nasze żywieniowe wybory mają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Co jeść, żeby wspomóc funkcje obronne organizmu?

Witaminy z grupy B

Nie tylko usprawniają działanie procesów odpornościowych, ale także dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – ściśle związanego z poziomem odporności. Bogatym źródłem witamin z grupy B są pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, zielone warzywa, orzechy i jaja.

Witamina C

Kwas askorbinowy uszczelnia naczynia krwionośne, ograniczając przenikanie drobnoustrojów do krwi. Witamina C jest szczególnie ważna przy dużym wysiłku fizyczny,. Jeśli nawet w chłodniejsze dni planujesz intensywne treningi, zadbaj o to, by w Twojej diecie nie zabrakło czarnej porzeczki, brukselki, jarmużu i papryki.

Białko

Białko to nie tylko sprawdzony sprzymierzeniec w walce o szczupłą sylwetkę, ale również ważny budulec dla przeciwciał zwalczających patogeny. Znajdziesz je m. in. w chudym mięsie, rybach, produktach mlecznych i nasionach roślin strączkowych.

Cynk

Cynk bierze udział w syntezie DNA i tworzeniu szpiku kostnego. To właśnie tam powstają krwinki białe, których głównym zadaniem jest zwalczanie wirusów, bakterii i toksyn. Niedobór cynku może osłabić układ odpornościowy, dlatego warto włączyć do diety skorupiaki i zboża. Najłatwiej przyswajalnym źródłem cynku są czerwone mięso, drób i jaja.

Warzywa cebulowe

Czas na klasyki jesienno- zimowej diety: czosnek i cebulę. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięczają związkom siarki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Warto pamiętać, że związki siarki uwalniają się w trakcie siekania i rozgniatania – dlatego by w pełni wykorzystać ich prozdrowotny potencjał, warto je spożywać na surowo, dokładnie w takiej postaci.

Naturalne probiotyki

Probiotyki, popularnie nazywane dobrymi bakteriami, dbają o mikroflorę jelit i pomagają zwalczać mikroorganizmy chorobotwórcze. Naturalnym źródłem probiotyków są fermentowane produkty mleczne oraz wszelkiego rodzaju kiszonki (ogórki, kapusta).

Przyprawy

Nie lekceważ działania przypraw! Poza walorami smakowymi wiele przypraw wykazuje działanie prozdrowotne. Należy do nich m. in. kurkuma (zawarta w niej kurkumina ma właściwości przeciwzapalne). Kurkumę warto łączyć z pieprzem – piperyna zwiększa absorpcję kurkuminy, działa odkażająco i ułatwia przyswajanie składników odżywczych.

Powrót do listy
Powrót do listy