Dieta pudełkowa – zalety i wady

Od kilku lat rośnie popularność tzw. diety pudełkowej. Szczególnym powodzeniem cieszy się ona zwłaszcza wśród osób zabieganych – celebrytów czy pracowników korporacji. Coraz częściej pojawia się ona na co dzień i w naszych domach. Na czym polega i jakie są jej zalety oraz wady? Podpowiadamy.

Dieta pudełkowa – po co i dla kogo?

Dieta pudełkowa bierze swoją nazwę oczywiście od sposobu jej dostawy. Firmy cateringowe, które zajmują się jej dystrybucją, dostarczają posiłki do klienta w kilku pudełkach. Każde z nich zawiera osobne danie: śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek, kolację. Wśród zalet swoich usług wymieniają zdrowe i zbilansowane kompozycje posiłków, a także dostosowanie diety do konkretnego celu. Na przykład: poprawienia wyglądu swojej sylwetki i zrzucenia kilku kilogramów czy urozmaicenia swojego jadłospisu. Istnieją także diety pudełkowe specjalnie opracowane z myślą o osobach aktywnych fizycznie, które potrzebują zwiększonych dawek określonych składników odżywczych. To właśnie cel diety decyduje o tym, czy posiłki w pudełkach okażą się dla ciebie odpowiednie.

Zalety

Niewątpliwą zaletą diety pudełkowej jest fakt, że jest ona po prostu wygodna. Jeśli nie mamy czasu na zakupy i samodzielne gotowanie, dieta pudełkowa sprawdzi się znakomicie. Nie musimy też martwić się o pomysły na posiłki, o wszystko zadba firma cateringowa.

Dania są pełnowartościowe i często zawierają egzotyczne produkty – takie, których nie spotykamy na co dzień, a które są ważne dla naszej diety. Nie musisz przy tym liczyć kalorii i wydzielać sobie odpowiednich porcji – firma dostarczająca jedzenie zrobi to za ciebie. Pomaga w tym ścisła współpraca z dietetykami i specjalistami od zdrowego żywienia.

Łatwo zauważyć jeszcze jeden plus diety pudełkowej – jej początkujący użytkownicy uczą się systematyczności w posiłkach, a także nabierają zdrowych nawyków i po jakimś czasie sami będą mogli układać swoje diety.

Wady

Największą wadą diety pudełkowej jest oczywiście jej cena. W koszt usług firm cateringowych wchodzą nie tylko same produkty, ale także praca kucharza, dietetyka i dostawcy. Czterodaniowy zestaw może kosztować około 60 – 70 złotych dziennie.

Innym minusem diety pudełkowej jest monotonny jadłospis. Często używa się stałego zestawu produktów, który mógłby być bardziej zróżnicowany. Pamiętajmy też, że catering ten przygotowywany jest dla wielu osób, nigdy zatem nie będzie w stu procentach przystosowany do nas i do naszych preferencji żywieniowych.

Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje posiłki będą całkowicie dostosowane do twoich potrzeb, lepszym rozwiązaniem będzie opracowanie codziennych dań z dietetykiem – jeżeli oczywiście masz czas i umiejętności, by samodzielnie przygotowywać sobie zróżnicowane posiłki każdego dnia.

Powrót do listy
Powrót do listy