Dieta po kontuzji – co jeść?
Sport to zdrowie, jednak czasem kończy się nieprzyjemną kontuzją. Odpowiednia rehabilitacja i dieta wspomagająca rekonwalescencję to klucz do szybkiego powrotu do aktywności fizycznej. Co warto włączyć do naszego jadłospisu jeśli chcemy szybciej poradzić sobie ze złamaniem lub zwichnięciem?
Białko
Białko jest niezbędne organizmowi do odbudowywania tkanki mięśniowej. Jego niedobór w tak trudnym okresie dla naszego organizmu będzie wpływał na zwiększanie się ewentualnych stanów zapalnych. Synteza kolagenu i innych białek ułatwi powrót do pełnej sprawności po kontuzjach związanych z urazami. Sugeruje się, że dzienne zapotrzebowanie na białko u osób kontuzjowanych wynosi 1,6–2,5 g/kg masy ciała. Jest to ilość wymagana do podtrzymania masy mięśniowej podczas unieruchomienia. W czym znajdziemy duże ilości białka niezbędne na diecie po kontuzji? Przede wszystkim w jajku, chudej wołowinie, kurczaku, wieprzowinie, a także owocach morza i soi.
Omega-3
Kwasy tłuszczowe Omega-3 nie tylko pozytywnie wpływają na stawy i na serce, ale także zmniejszają stany zapalne. Zaleca się ich spożycie osobom, które są w okresie rekonwalescencji ze względy na właściwości immunomodulujące. Zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie może być pomocne w zapobieganiu zaniku tkanki mięśniowej. W omega-3 bogaty jest łosoś, orzechy czy siemię lniane.
Witamina D
Przyda się szczególnie przy złamaniach. Witamina D to główny składnik w odbudowywaniu tkanki kostnej, który jest niezbędny przy jej mineralizacji. Witaminę D, która wspomaga przyswajanie wapnia i fosforu, pozyskać możemy oczywiście korzystając z promieni słonecznych. By dostarczyć sobie jej wystarczającą ilość, warto dwa razy w tygodniu sięgnąć po tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś, szprotki).
Wapń
Wapń jest oczywiście głównym budulcem kości i zębów. Oprócz tego uczestniczy w skurczu i rozkurczu mięśni. Tkanki potrzebują dużo wapnia i białka by odzyskać swoją dawną sprawność. Przyjmuje się, że dzienna dawka wapnia w pożywieniu powinna wynosić ok. 1200 mg. Wapń znajdziemy przede wszystkim w nabiale: mleko, chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka. Warto pamiętać także o rybach jedzonych razem ze szkieletem, np. szprotki, sardynki.