Dieta dobra dla mózgu
To, co jemy wpływa na kondycję całego organizmu. Proste zmiany w diecie mogą przyspieszyć procesy myślowe, ułatwić koncentrację oraz poprawić pamięć. A ponieważ mózg nie magazynuje substancji odżywczych, warto dbać o obecność odpowiednich składników w codziennych posiłkach. Co powinno znaleźć się na naszym talerzu?
Antyoksydanty
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) spowalniają procesy starzenia się komórek, poprawiają pamięć, a nawet mogą zapobiegać rozwojowi demencji. Bogatym źródłem tych substancji są owoce jagodowe oraz zielone warzywa (brokuły, brukselka, szpinak, natka pietruszki).
Tłuszcze nienasycone
Chronią neurony, a ich niedobór może prowadzić do rozwoju depresji oraz choroby Alzheimera. Nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować ich sam, dlatego ich obecność w diecie jest niezbędna. Można je znaleźć m. in. w rybach morskich, pestkach dyni, orzechach włoskich.
Witaminy z grupy B (B4, B3)
Poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, a ich niedobór może prowadzić do kłopotów z koncentracją i pamięcią. Uczestniczą w syntezie neuroprzekaźników. Z tego powodu warto uwzględniać w posiłkach takie składniki, jak mięso indycze, wątróbka, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe.
Węglowodany złożone
W przeciwieństwie do cukrów prostych nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a potem gwałtownego spadku. Energia uwalniana jest stopniowo. Według naukowców mózg zużywa do 25% energii dostarczanej organizmowi. Aby zapewnić mu odpowiednie paliwo. w diecie nie powinno zabraknąć różnego rodzaju kasz, otrębów, soczewicy oraz pełnoziarnistego pieczywa.
Potas
Dba o dotlenienie mózgu, pomaga również utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Dzięki niemy komórki mogą przekazywać sobie impulsy elektryczne. Bogatym źródłem potasu są suszone morele, banany, pomidory, ziemniaki i awokado.
Odpowiednie nawodnienie
Mózg składa się w ponad 80% z wody. Ma ona decydujący wpływ na szybkość przewodzenia impulsów nerwowych. Częste picie małych ilości wody (najlepiej ciepłej) to najlepszy sposób na utrzymanie odpowiedniego nawodnienia organizmu oraz usprawnienie procesów myślowych.
Niezależnie od tego, na jaki sposób odżywiania się decydujemy, kluczowa w diecie jest regularność. Głodówki oraz nieregularne posiłki często prowadzą do problemów z koncentracją.