Czy tłuszcz jest zdrowy?

Czy tłuszcz jest zdrowy - to jedno z podstawowych pytań, które zadają osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe. Odpowiedź jest prosta, ale wymaga komentarza. Poznaj dobre tłuszcze, które powinny znaleźć się w diecie i te złe, które lepiej unikać.

Czy tłuszcz jest zdrowy? To zależy

Tłuszcze pomagają wchłaniać witaminy, składniki odżywcze i minerały. Dzięki nim nasz mózg i organy prawidłowo funkcjonują. Jednak wszystko zależy od spożywanych ilości oraz rodzaju tłuszczu. Te złe przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych i nowotworów.

 Zdrowe tłuszcze

Zdrowe tłuszcze to takie, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Usprawniają jego pracę, a ich niedobór może doprowadzić do różnych schorzeń i stanów zapalanych. Dobre tłuszcze to przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA, EPA), które znajdziemy w rybach i siemieniu lnianym. Usprawniają pracę układu immunologicznego i układu krążenia. Kwasy Omega-3 powinny być stałym punktem w diecie kobiet ciężarnych, ponieważ wpływają na rozwój dziecka. Jeśli nie lubisz lub nie jesz ryb, wybierz suplementację.

Zobacz także: Dieta dobra dla mózgu

 Tłuszcze dobre, ale…

Oprócz omega-3 istnieją także kwasy omega-6, które także działają prozdrowotnie, ale w dużych ilościach moją doprowadzić do stanu zapalnego i zniwelować korzystne właściwości omega-3. Aby tego uniknąć. lekarze i dietetycy zalecają zachowanie odpowiedniej proporcji 1 (omega-3) do 4 (omega-6).

W tej grupie tłuszczy znajdują się także tłuszcze nienasycone: wielonienasycone i jednonienasycone. Między innymi obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a podwyższają dobrego HDL, normalizują poziom cukru we krwi. Znajdziesz je w olejach roślinnych, oliwie i orzechach. Co ważne, nie mogą być poddawane wysokim temperaturom (stają się niebezpieczne dla organizmu i tracą swoje wartości odżywcze) i należy spożywać je w umiarkowanych ilościach.

Tłuszcze nasycone są uznawane za złe, ale najnowsze badania pokazują, że ich wpływ na nasz organizm wcale nie jest tak jednoznaczny. Ich źródłem są przede wszystkim nabiał i mięso. Zaleca się częściową rezygnację z kwasów tłuszczowych na rzecz tłuszczów nienasyconych.

Zobacz także: Cholesterol – dobry czy zły?

 Tych tłuszczy unikaj!

Na liście tłuszczy zakazanych znajdziesz przede wszystkim tłuszcze trans, czyli chemicznie utwardzone tłuszcze nienasycone. Ich spożywanie podnosi ryzyko chorób serca, tętnic, cukrzycy i stanów zapalnych, zachorowania na raka jelita grubego i układu pokarmowego. Najlepiej unikać ich jak ognia, dlatego wyeliminuj ze swojej diety żywność przetworzoną i typu fast food, słone przekąski, margarynę.

 Zbilansuj swoją dietę

Zadbaj o to, aby Twojej diecie znalazły się oleje, orzechy, ryby morskie (ale tylko ze zrównoważonych hodowli lub dziko żyjące), nasiona roślin strączkowych, oliwki, awokado, oleje roślinne. Zrezygnuj całkowicie z gotowych dań i przekąsek przetworzonych. Twój organizm Ci za to podziękuje!

Powrót do listy
Powrót do listy