Czym przyprawiać mięso?
Przyprawy i dodatki do mięsa wzbogacają jego smak, ale również wpływają na jego wartość odżywczą. Warto więc po nie sięgać, szczególnie jeśli w Twojej kuchni dominują przetworzone dodatki w postaci ziarenek smaku czy kostek rosołowych. Przeczytaj, jak możesz zerwać z rutyną i odkryć zupełnie nowe smaki.
Najlepsze świeże
Nie ma wątpliwości, że to, co świeże, jest najlepsze. Domowy zielnik czy niewielka szklarnia to doskonałe sposoby na to, by cieszyć się ziołami prosto z ziemi. Jeśli nie masz czasu na opiekę nad zielnikiem, a chcesz cieszyć się świeżością przypraw, możesz pokroić nać pietruszki czy lubczyk i zamrozić je w pojemniku. Suszone przyprawy, obojętnie czy te kupione czy zasuszone samodzielnie, również spełnią swoje zadanie. Wybieraj je zamiast przetworzonych preparatów z glutaminianem sodu i innymi składnikami, które poprawiają smak, ale nie wnoszą żadnych wartości odżywczych.
Przyprawy do wieprzowiny
Popularne zioła, które doskonale skomponują się ze smakiem mięsa wieprzowego to: liść laurowy, majeranek, rozmaryn, szałwia, tymianek, lubczyk. Do smażonej i pieczonej wieprzowiny dobrze pasuje także estragon.
Przyprawy do wołowiny
Aby wzbogacić rozpływającą się w ustach wołowinę, sięgaj po majeranek, kminek, tymianek, lubczyk oraz oregano. Natka pietruszki i liść laurowy świetnie sprawdzą się podczas duszenia i gotowania.
Przyprawy do drobiu
Majeranek i estragon dodadzą smaku duszonemu, smażonemu i pieczonemu mięsu drobiowemu. Jeśli je gotujesz, sięgnij po lubczyk, pietruszkę, koperek. Lubisz bardziej wyraziste smaki? Dodaj do drobiu kminku, rozmarynku lub tymianku.
Przyprawy do baraniny i cielęciny
Baranina to mięso o niezwykłym smaku. Warto go podkreślać szałwią, koprem, zielem angielskim, natką pietruszki, estragonem i majerankiem. Cielęcina świetnie komponuje się z gałką muszkatołową, bazylią, majerankiem, rozmarynem, szałwią i natką pietruszki.
Nietypowe smaki dla wymagających
Powyższe zestawienie to propozycje, które sprawdzą się w każdej sytuacji. Jeżeli lubisz eksperymentować i nie boisz się nietypowych połączeń oraz wyrazistych smaków, możesz sięgnąć po takie dodatki, jak:
- kardamon,
- imbir,
- biały sezam,
- goździki,
- pieprz cayenne,
- kmin rzymski,
- papryka wędzona,
- cynamon,
- mięta.
Te propozycje oferują bardzo bogate, ale też „ciężkie” smaki, dlatego upewnij się, że posmakują Tobie i Twoim bliskim. Nie przesadzaj z ich ilością – są intensywne, więc powinny jedynie urozmaicać nutę zapachową i smakową, a nie dominować w potrawie.
Wzbogacający smak warzyw i owoców
Zioła to nie jedyny sposób na wzbogacanie smaku mięsa. Idealnie nadają się do tego również warzywa. Poza cebulą i czosnkiem, możesz sięgać także po czerwoną paprykę, seler czy marchew, które sprawią, że potrawa będzie słodsza. Ciekawą nutę smakową dodadzą również owoce – gruszka, śliwki czy jabłka. Dodawaj je surowe do piekarnika lub na patelnię. Potrawy gotuj dłużej, by pozwolić dodatkom uwolnić wszystkie walory smakowe. Szukasz „egzotycznych” rozwiązań? Dodaj do mięsa skórkę od mandarynki i biały sezam.