Ciasto na pizzę
Czy należycie do grona osób wiecznie poszukujących idealnego przepisu na ciasto? Możecie spędzić kolejne dni, miesiące czy lata w ten sposób albo wypróbować nasz prosty i szybki przepis. Dobrze wyrobione drożdże sprawiają, że pizza jest niesamowicie puszysta. Jej przygotowanie zajmuje tyle, ile czekanie na dowóz z pizzerii w porze obiadowej.
Składniki:
- 300g mąki
- 2/3 szklanki letniej wody
- 10g drożdży
- szczypta soli
- dwie łyżki oliwy z oliwek
Rozpuść drożdże w wodzie, a następnie wymieszaj z mąką, oliwą i solą, aby uzyskać miękkie ciasto. Powinno samo odchodzić od ręki. Odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie ugnieć i rozwałkuj. Teraz masz pole do popisu! Na wierzch połóż ulubione składniki. Pomidor, pieczarki, sos pomidorowy, szynka, ser…? Najważniejsze, aby pizza smakowała Tobie i Twoim najbliższym. Pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 240 stopniach, bez termoobiegu aż będzie gotowa. Ciasto najlepiej sprawdzić wykałaczką.
Mała rada: Antoni, niegdyś cukiernik i piekarz, a teraz pracownik TAKO, podpowiada, jak rozpoznać dobre drożdże. Jeśli łatwo się kruszą, śmiało je wykorzystaj. W przeciwnym razie drożdże do niczego już się nie przydadzą…