Chcesz się zdrowo odżywiać? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów!
Nowoczesna dietetyka dostarcza sporej ilości wiedzy na temat tego, jak się odżywiać, by zachować zdrowie na dłużej. Dzięki temu każdy z nas może wdrażać je do swojego życia. Mimo to, ciągle popełniamy podstawowe błędy, które oddalają nas od wymarzonej sylwetki czy lepszej odporności. Zobacz, czy ty również nie padasz ich ofiarą.
Ile tak naprawdę zjadasz soli i cukru?
Jeśli interesujesz się zdrowym żywieniem, na pewno wiesz, że ilość spożywanej soli oraz cukru należy ograniczać. Niestety nie wystarczy, że zrezygnujesz ze słodzonej herbaty lub do przygotowywanych potraw dodasz o połowę mniej soli. Te dwa składniki znajdują się w większości produktów dostępnych w sklepach, szczególnie w tych przetworzonych oraz w fast foodach. Na przykład, w suszonej żurawinie na 100 g znajduje się nawet 68 g cukru! Jeżeli chcesz trzymać się swoich postanowień i rzeczywiście ograniczyć ilość szkodliwych substancji, czytaj dokładnie etykiety i szukaj tych zdrowszych produktów.
Produkty FIT nie takie FIT
Dbasz o linię i na półkach sklepowych szukasz głównie produktów o oznaczeniu FIT lub LIGHT? Mamy złą wiadomość. Produkty o obniżonej zawartości tłuszczu są bardziej przetworzone ze względu na konieczność ich „odtłuszczenia”. Ponadto, by produkt był smaczny, najczęściej musi zostać dosłodzony. Jeśli chcesz wrzucać do koszyka to, co rzeczywiście zdrowe, lepiej sięgaj po produkty z certyfikatem BIO, a najlepiej poszukaj lokalnych, małych producentów żywności w swojej okolicy.
Złowrogie „E”
Kolejnym błędem, jaki często popełniają osoby rozpoczynające przygodę ze zdrowym żywieniem, jest odrzucanie produktów, które posiadają oznaczenia „E”. Oczywiście, pod tym symbolem kryje się wiele związków chemicznych i warto na nie uważać, jednak nie każde „E” jest złe. Na przykład E 100 to naturalny barwnik – kurkumina. E 300 to nic innego, jak kwas askorbinowy, czyli po prostu witamina C, dodawana do produktów jako środek przeciwutleniający. Stanowczo natomiast odradzamy produkty z oznaczeniem E 621, pod którym kryje się glutaminian sodu. Chcesz dowiedzieć się więcej o oznaczeniach E? Śledź nasz cykl Dodatki do żywności, w którym rozprawiamy się z mitami na temat substancji stosowanych w produkcji mięs i wędlin.
Zdrowe tłuszcze, niezdrowe tłuszcze
Tłuszcz ma duże znaczenie w zdrowej diecie, ponieważ wspomaga wchłanianie niektórych witamin. Z pewnością nie należy rezygnować z niego całkowicie. Ważne jest jednak, by unikać olejów rafinowanych w wysokich temperaturach, a także całkowicie zrezygnować z utwardzonego tłuszczu roślinnego. Oznacza to, że ze zdrowej diety powinny zniknąć margaryny, rafinowany olej rzepakowy i słonecznikowy, a także wszystkie produkty, zawierające utwardzony tłuszcz palmowy. Ten ostatni znajduje się, na przykład, w słodyczach. Jakich tłuszczów zatem można używać? To zależy od tego, czy chcesz wykorzystać je do smażenia, czyli przygotowywania na gorąco czy na zimno, m.in. do sałatek.
Godziny posiłków mają znaczenie
Innym wrogiem zdrowia i przyczyną nabywania niepotrzebnych kilogramów jest nieregularne spożywanie posiłków. Określone godziny na jedzenie pozwolą optymalnie wykorzystać zasoby energetyczne, dostarczyć niezbędnych składników odżywczych oraz powstrzymać organizm przed magazynowaniem tłuszczu. Jakie są optymalne pory posiłków? Śniadanie najlepiej spożywać w ciągu godziny od przebudzenia, obiad – w środku dnia, kiedy jesteśmy najbardziej aktywni, kolację – 2-3 godziny przed snem. Dobrze jest dodać dwie niewielkie przekąski między głównymi posiłkami – powinny to być oczywiście zdrowe dania, na przykład sałatka owocowa lub warzywna, jogurt czy po prostu owoc.
Wegetarianizm nie zawsze wskazany
Wiele osób, które chcą się lepiej odżywiać, rezygnuje z jedzenia mięsa. Owszem, dieta oparta o warzywa zapewnia odpowiednią ilość składników odżywczych, przeciwutelniaczy i błonnika. To dlatego warzywa powinny być podstawą każdej diety. Jednak w przypadku wegetarianizmu niezwykle ważne jest zastąpienie białka zwierzęcego w odpowiedni sposób. Mięso jest bowiem źródłem pełnowartościowego białka i niestety żadne warzywo nie jest w stanie dostarczyć takiej samej gamy aminokwasów. Oznacza to, że dieta wegetariańska musi być bardzo dokładnie opracowana i przestrzegana, by po kilku miesiącach niejedzenia mięsa organizm nie zaczął słabnąć. Wegetarianie muszą też pamiętać o tym, by suplementować witaminę B, która naturalnie występuje tylko w produktach mięsnych.
Owoce tak, ale niezbyt często
Innym mitem osób, które przechodzą na zdrową dietę jest przekonanie, że należy jeść jak najwięcej owoców w ciągu dnia. Tak naprawdę najlepiej, jeśli znajdą się one na naszych talerzach tylko raz dziennie i to w godzinach porannych. Wówczas organizm jest najlepiej przygotowany, by wykorzystać energię dostarczaną przez cukier zawarty w owocach. Wieczorem, kiedy metabolizm spada, cukier odkłada się w postaci niepożądanego tłuszczu, powodując przybieranie na wadze.