Czym zastąpić cukier?
"Cukier krzepi" – tym powiedzeniem żyły całe pokolenia. Dziś jednak wiemy, że to nie do końca prawda. Jego nadmiar w codziennej diecie sprzyja chorobom, spośród których przede wszystkim otyłości – jednej z największych bolączek współczesnego świata. Czy jednak na pewno trzeba w pełni rezygnować ze słodkiego dodatku?
Stewia
Stewia jest rośliną z Ameryki Południowej. Za jej słodki smak odpowiadają obecne w łodygach i liściach glikozydy stewiolowe. Mimo tego, że jest nawet 300 razy słodsza od klasycznego cukru, nie ma kalorii. Aby dodać potrawom nieco słodyczy, można używać zarówno świeżych, jak i suszonych liści, w sklepach bez problemu dostaniemy również przetworzoną roślinę w postaci tabletek.
Ksylitol
Ksylitol, zwany również cukrem brzozowym, szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na cukrzycę, bowiem ma niemal 10-krotnie niższy od klasycznego cukru indeks glikemiczny (IG=8). Jest również od niego aż 40% mniej kaloryczny. Co więcej, ksylitol pozytywnie wpływa na zdrowie: poprawia odporność, zapobiega osteoporozie, polepsza mineralizację kości
Syrop klonowy
Ten przysmak rodem z Kanady jest pozyskiwany z soków klonów. Ma około 270 kcal w 100 gramach, jest więc znacznie zdrowszy niż tradycyjny cukier. W składzie ma magnez, potas, fosfor i mangan, witaminy z grupy B, a także polifeone. Zawiera sacharozę, dlatego powinien być okazjonalnym dodatkiem, a nie stałą alternatywą cukru.
Syrop daktylowy
Syrop daktylowy pozyskiwany jest z owoców, obecnie to nadal wyłącznie egzotyczna ciekawostka z działów ze zdrową żywnością. Zawiera karoteny, witaminy z grupy B, wapń, żelazo i fosfor. Jest dość kaloryczny, w 100 gramach zawiera około 270 kcal – uwaga, osoby na diecie!
Melasa
Melasa powstaje przy produkcji tradycyjnego cukru z trzciny i buraków, występuje pod postacią brązowego syropu. Zawiera wiele cennych składników, w tym między innymi: magnez, potas, wapń, miedź, cynk oraz fosfor. Jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na niedobory żelaza, wspiera również pracę układu nerwowego i odpornościowego. Nie jest to produkt dietetyczny: 100 g melasy to aż 290 kcal. Jej indeks glikemiczny wynosi 70, przez co nie jest polecana diabetykom.
Miód
To zdrowa, jednak nie dietetyczna alternatywa tradycyjnego cukru – zawiera aż 324 kcal w 100 gramach. Miód ma niepowtarzalny smak, a co ważne, działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wspiera trawienie. Uwaga! Jego cenne właściwości znikają w temperaturze powyżej 40°C – nie dodawaj więc miodu do gorącej herbaty, jeśli ma być ona wsparciem w przeziębieniu.