Jak odżywiać się zdrowo poza domem?
To zdarza się każdemu: czasami bywamy zmuszeni do zjedzenia „na mieście”. Znalezienie pomysłu na posiłek sycący i niezagrażający smukłej sylwetce nie zawsze jest łatwe… ale wcale nie jest niemożliwe. Przekonaj się, że poza domem też można zjeść zdrowo!
Nie daj się pokusom!
Jeśli spędzasz czas poza domem, pewnie szybko dopada Cię „mały głód” – ochota na szybką przekąskę jest tak wielka, że sięgasz po to, czego zwykle nie uważasz za atrakcyjny, pełnowartościowy posiłek. W takich momentach warto mieć przy sobie kilka produktów, które pozwolą oprzeć się fast foodom i sprawią, że Twój organizm będzie miał energię do sprawnego funkcjonowania. Podstawa takiego zestawu to zdrowe, zdatne do dłuższego przechowywania przekąski, które nie wymagają przyrządzania, a zmieszczą się w Torebce lub samochodowym schowku – doskonale sprawdzą się:
- Orzechy – jako źródło cennych kwasów nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Wystarczy garść orzechów, by „oszukać” żołądek i zażegnać potrzebę skorzystania z ofert gastronomii „na szybko”.
- Soki przecierowe – z pomidorów lub marchwi. Zawierają one mnóstwo witamin i są dostępne w małych, poręcznych butelkach. Co najważniejsze, ich zwarta struktura sprawia, że żołądek wypełnia się treściwymi składnikami, a głód na chwilę przemija.
- Chrupkie pieczywo pełnoziarniste – dostarcza błonnika i węglowodanów złożonych. Stopniowo uwalnia glukozę, która powstrzymuje napady głodu, dzięki czemu łatwiej jest przetrwać dzień poza domem. Pamiętaj również o długim czasie przechowania i mnogości dostępnych smaków – bez problemu wybierzesz coś dla siebie.
- Suszone owoce – na przykład jabłka, żurawina lub banany. To kolejne smakowite źródło błonnika, które nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Bez problemu ukryjesz je w samochodowym schowku bądź torebce.
Pamiętaj, że najłatwiej uchronić się od podjadania „na mieście”, jeśli wyruszasz do pracy z pełnym żołądkiem, a pod ręką masz przygotowane wcześniej przekąski. Poświęć więc kilka minut snu na skomponowanie kanapek, spakowanie zupy czy zdrowej sałatki do pojemnika.