Alkohole w kuchni – Poradnik Mistrza Wędlin
Odpowiednio dobrany alkohol potrafi nie tylko podkreślić smak dania, ale również stworzyć niezapomniane doznania kulinarne. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem wykwintnych win, aromatycznych piw, czy mocniejszych trunków, istnieją zasady, które pomogą Ci idealnie zestawić napój z potrawą.
Aperitif i digestif
Alkohole możemy serwować osobno – przed, w trakcie i na końcu posiłku. W dobrym tonie jest podać gościom aperitif, czyli szampany, wermuty, giny i inne lekkie trunki. Spotkanie kończymy z kolei digestifem – alkoholami wspomagającymi trawienie, a zatem nalewkami, likierami czy ziołowymi wódkami.
Ważne zasady:
- Należy pamiętać, że do dań słodkich (deserów) serwuje się wyłącznie alkohole słodkie, a do wytrawnych – wytrawne.
- Do zup nie podaje się jakichkolwiek napojów alkoholowych.
- Gdy nie jesteśmy pewni, co moglibyśmy zaproponować gościom, warto wtedy sięgnąć po alkohole lokalne.
Podkreślenie smaku
Trunki w daniach wytrawnych działają jak sól, podkreślając smak składników. Mocno wpływają na nasz zmysł węchu, ponieważ cząsteczki alkoholu stale unoszą się do góry, przez co aromaty docierają do nas szybciej i to w „podkręconej” formie.
Jakie wino?
Najczęściej wykorzystywanym trunkiem w kuchni jest wino, lecz nie każde pasuje do każdego dania. Do potraw lekkich, czyli drobiowych, rybnych czy tych z wykorzystaniem owoców morza, warzyw lub owoców warto sięgnąć po wino białe, z kolei do potraw tłustych – wieprzowiny, wołowiny lub dziczyzny, albo dojrzałych serów, najlepiej zaserwować wino czerwone.
Nie tylko do zagryzki
Choć wódka kojarzy nam się głównie jako dodatek do tłustych wędlin, ogórka kiszonego i śledzi z cebulką, to ma też swoje inne zastosowanie, gdyż bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik marynaty do mięs tłustych, np. wołowiny, wieprzowiny czy dziczyzny.
BBQ? Tylko z whisky
Whisky przywarła już do dań z grilla. BBQ bez sosów czy marynat na jej bazie wydaje się niekompletny. Podobnie jak wódka, whisky najlepiej sprawdzi się jako dodatek do dań tłustych, smażonych.