Najlepsza biała kiełbasa na Wielkanoc
W okresie świątecznym biała kiełbasa cieszy się szczególnym zainteresowaniem. Decydujemy się na wyroby mięsne wysokiej jakości, powstałe w oparciu o sprawdzoną, tradycyjną recepturę. Poszukujesz najlepszej białej kiełbasy na Wielkanoc? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę!
Najlepsza biała kiełbasa na Wielkanoc
Nie wyobrażamy sobie śniadania wielkanocnego bez tradycyjnego żurku z jajkiem i białą kiełbasą, która symbolizuje dostatek i powodzenie gospodarstwa domowego. Możemy ją podawać na wiele sposobów – na ciepło z dodatkiem musztardy, a także na zimno z chrzanem lub ćwikłą, parzoną oraz pieczoną z ulubionymi dodatkami, choćby ciastem francuskim. Chociaż na polskie stoły przywędrowała z Niemiec, od tamtej pory jej receptura podlegała nieustannym modyfikacjom. Dzisiaj wypracowaliśmy własne, unikalne metody produkcji białej kiełbasy, której bogaty, wyrafinowany smak zachwyca nie tylko od święta.
Jak powstaje biała kiełbasa?
Co sprawia, że biała kiełbasa jest tak wyjątkowa? Przede wszystkim – odmienny, ściśle dopracowany sposób przygotowania. Do produkcji nie stosuje się bowiem typowego dla pozostałych wędlin zabiegu wędzenia. Maksymalnemu ograniczeniu podlegają również środki peklujące w postaci azotynu sodu. Kiełbasa powstaje natomiast na bazie pieczołowicie wyselekcjonowanego, aromatycznie doprawionego mięsa, którym następnie nadziewa się jelita wieprzowe.
Wybierając najlepszą białą kiełbasę na Wielkanoc pamiętajmy, aby nie spożywać surowych wyrobów, charakteryzujących się luźną konsystencją. Każdorazowo należy poddać je procesowi parzenia, który sprawi, że staną się bardziej soczyste i zwarte. Aby nie straciła walorów smakowych, nie należy jej gotować.
Biała kiełbasa – znaki szczególne
Przygotowany w ten sposób produkt ma krótką datę przydatności do spożycia. Właśnie dlatego wartościowy asortyment sklepów mięsnych zawsze jest opatrzony datą produkcji i terminem ważności. Po czym poznać, że jego skład jest nieodpowiedni? Intensywnie biały kolor świadczy o przewadze tłuszczu, podczas gdy wyłącznie różowy lub czerwony wskazuje na zastosowanie substancji konserwujących. Najlepsza biała kiełbasa na Wielkanoc po sparzeniu ma szare zabarwienie, jest soczysta i krucha, z wyraźnie wyczuwalnym mięsem i przyprawami. Wiemy, że dobrze trafiliśmy, jeśli po wbiciu widelca nie wypływają z niej woda ani tłuszcz.
Przeczytaj również: Wielkanocne przepisy na mięso
Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę?
Dynamicznie zmieniające się wymagania nabywców i rozwój technologii produkcyjnej nie pozostają bez znaczenia dla branży mięsnej. Narzucają nowe standardy i ściśle sprecyzowane wymogi dotyczące jakości i składu gotowych produktów, wszystkich aspektów ich powstawania oraz sprzedaży.
Coraz większy nacisk kładzie się więc na dokonywanie świadomych wyborów konsumenckich i każdorazowe studiowanie dołączonych etykiet. Sięgamy po certyfikowane, smaczne i świeże mięsa i wędliny pochodzące od sprawdzonych producentów. Podczas zakupu najlepszej białej kiełbasy na Wielkanoc zwracamy więc uwagę na szereg aspektów, które stanowią gwarancję jej renomy. Jaki powinien być jej skład, kolor oraz konsystencja?
Sprawdź także: Jak mądrze kupować mięso?
Skład białej kiełbasy
Biała kiełbasa wiedzie prym w rodzimej tradycji kulinarnej powiązanej z Wielkanocą. Podstawą receptury jest drobne, pozbawione wad jakościowych mięso wieprzowe. Najczęściej jest to łopatka, podgardle i boczek, a w innych wariantach – szynka wieprzowa. Czasami trafimy też na domieszkę mięsa wołowego. W dobrych, certyfikowanych produktach unika się jednak mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM).
Skład, który powinien być możliwie najbardziej zrozumiały, krótki i treściwy, koncentruje się zazwyczaj na starannie dobranych przyprawach, a więc czosnku, majeranku, liściu laurowym, pieprzu oraz soli. Analogicznie, sygnałem alarmowym jest zbyt rozbudowana zawartość dołączonej etykiety. Czego należy unikać? Przede wszystkim wypełniaczy, substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizujących. Wśród niepożądanych chemicznych dodatków wymienia się najczęściej:
-
difosforany E450,
-
trifosforany E451,
-
azotany,
-
glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku.
Dowiedz się więcej: Czytaj skład! Czyli analizujemy etykiety
Biała kiełbasa na wielkanocny stół od TAKO
Wielkanocne przysmaki przygotowujemy z certyfikowanych wędlin i wyrobów mięsnych, które pochodzą ze źródła godnego zaufania. Powinny wyróżniać się zwartym, naturalnym i przejrzystym składem oraz kolorem, który potwierdza ich jakość. Poszukujesz niezawodnego sklepu mięsnego? Sprawdź ofertę TAKO i skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji o produkcji i zawartości wybranych mięs i kiełbas
YmOK&muIEL8asvQrE)deh(0NYmOK&muIEL8asvQrE)deh(0NYmOK&muIEL8asvQrE)deh(0NYmOK&muIEL8asvQrE)deh(0NYmOK&muIEL8asvQrE)deh(0NYmOK&muIEL8asvQrE)deh(0NYmOK&muIEL8asvQrE)deh(0N