Sosy do świątecznych mięs. Sprawdzone przepisy
Dobrze dobrany sos podkreśla smak i charakter mięsa. Pieczony schab, karkówka, szynka i mięsne przystawki doskonale komponują się z klasycznym chrzanem, żurawiną czy ćwikłą. Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić popularne sosy na bazie jogurtu naturalnego, majonezu lub pomidorów, koniecznie wypróbuj nasze świąteczne propozycje.
Domowy chutney z ananasa i chilli
Gęsty, słodko-kwaśny i odrobinę pikantny sos powstały na bazie owoców, warzyw i przypraw wywodzi się z kuchni indyjskiej i stanowi doskonałe uzupełnienie pieczonych mięs, pasztetów i wędlin TAKO.
Do zmiksowanego na puree ananasa dodaj 50 ml soku z cytryny, rozgnieciony czerwony pieprz, łyżkę dżem-fixu, drobno posiekany kawałek imbiru i papryczkę chilli. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż uzyskasz prawidłową konsystencję. Dopraw do smaku cukrem i liśćmi tymianku. Gorący chutney przełóż do słoiczków, dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem. Pasteryzuj w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C.
Przeczytaj również: Co warto wiedzieć o wołowinie?
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki: 5 czerwonych cebul, 3 łyżki miodu naturalnego, 100 ml brandy, 100 ml czerwonego octu winnego, szczypta majeranku, pieprz i sól morska.
Do pokrojonej w piórka, duszonej przez chwilę cebuli dodaj brandy i miód. Podlej wodą i duś przez 15 minut, następnie wlej ocet winny i wymieszaj. Po dosypaniu soli, pieprzu i majeranku duś jeszcze przez moment. Podawaj z białą kiełbasą luksusową TAKO, wędlinami lub pieczonymi bożonarodzeniowymi daniami mięsnymi.
Marchewkowy dip
Prosty, marchewkowy dip pikantny posmak zawdzięcza szczypcie chilli. Powstaje na bazie 5 małych, obranych i drobno pokrojonych marchewek, gotowanych do miękkości w 250 ml wody, doprawionych i zblendowanych z łyżką masła. Gładka, kremowa konsystencja i niska zawartość kaloryczna sprawiają, że stanowi idealny dodatek do świątecznego obiadu.
Przeczytaj również: Jak przechowywać mięso?
Śliwkowy sos do mięsa
Błyskawiczny, wyrazisty śliwkowy sos serwuj z pieczonym schabem. Jak go przygotować? Do szklanki bulionu dorzuć 200 g suszonych śliwek. Doprowadź je do wrzenia, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut. Następnie zmiksuj sos na gładką masę i dodaj pół szklanki zahartowanej, gęstej śmietany. Gotowe!