Przepis na zupę dyniową
Bezapelacyjnie jesień to czas zupy dyniowej! Ta pyszna, sycąca oraz bardzo zdrowa zupa kusi swoim zapachem i aromatem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a gwarantujemy, że pokochasz chłodne, jesienne dni.
Składniki:
- Dynia
- Czosnek
- Por
- Seler
- Marchewka
- Pietruszka
- Batat lub ziemniaki
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Gałka muszkatołowa
- Kminek
- Sól morska lub himalajska
- Pieprz
Do dekoracji:
Siemię lniane, pestki dyni, parmezan, ser feta, ser owczy lub zielona pietruszka.
Dynię i czosnek (mogą być posypane rozmarynem) pieczemy do miękkości przez ok. 30 minut. W tym czasie w garnku gotujemy por, seler, marchewkę i pietruszkę wraz liściem laurowym i zielem angielskim. Po ok. 15 minutach dodajemy batata lub ziemniaki.
Z upieczonej dyni oddzielamy miąższ od skórki, który następnie blendujemy i dodajemy do wywaru warzywnego. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Gdy smaki się połączą, odstawiamy zupę do lekkiego przestygnięcia i blendujemy. Krem doprawiamy gałką muszkatołową, mielonym kminkiem, solą, pieprzem.
Zupę krem podajemy z prażonymi pestkami dyni, siemieniem lniany, parmezanem, fetą, serem owczym lub zieloną pietruszką, do wyboru. Życzymy smacznego!