O Tako
TAKO to marka stworzona z pasji do odkrywania nowych smaków i łączenia tradycji z nowoczesnymi rozwiązaniami kulinarnymi. Naszą misją jest dostarczanie do polskich domów pysznych, zdrowych wędlin i budowanie kultury wspólnych posiłków oraz rozmów przy ulubionych potrawach cieszących podniebienie.
1. HISTORIA
Historia zakładu TAKO rozpoczęła się w 2003 roku, gdy jego założyciel, Tadeusz Kosmala, postanowił przekuć swoją pasję w firmę wędliniarską. Od samego początku kierował się takimi zasadami, jak wysoka jakość wyrobów oraz szacunek do drugiego człowieka. Jego zaangażowanie i upór w dążeniu do celu sprawiło, że TAKO urosło do rangi prężnie rozwijającego się przedsiębiorstwa z zachowaniem tych samych wartości. Głównym profilem działalności zakładu była produkcja wyrobów wędliniarskich, która do dziś stanowi jego fundament. Po 10 latach funkcjonowania, w październiku 2013 roku, ZPM TAKO zostało włączone w struktury Lubuskiego Centrum Mięsnego PHU Adam Sp. z o.o., hurtowni mięsno-wędliniarskiej prowadzonej przez Marię i Tadeusza Kosmalów z ponad 20-letnim stażem.
Od momentu pojawienia się na rynku, smaczne i zdrowe wyroby TAKO szybko zaczęły zdobywać popularność. Z każdym rokiem pojawiały się (i wciąż pojawiają) nowe sklepy firmowe oraz punkty sprzedaży obsługiwane przez PHU Adam. Aktualnie wędliny TAKO sprzedawane są na terenie województwa lubuskiego, dolnośląskiego i wielkopolskiego. Wybrane produkty są także dostępne na Podlasiu i Górnym Śląsku. Lata doświadczenia, wiele nagród i liczne grono zadowolonych klientów nie pozwalają nam spocząć na laurach. Nieustannie się rozwijamy, poszerzając oferowany asortyment i dopracowując metody produkcji. Nie ukrywamy składu naszych wyrobów, dokładnie oznaczając ich zawartość i główne cechy. To wszystko nie byłoby możliwe, gdyby nie grono pracowników, dbających o jakość wędlin niemal od samego początku istnienia firmy. I choć TAKO ma już ponad 20 lat, nadal towarzyszą nam te same zasady, co na początku.
2. NASZA MISJA
Naszą misją jest transparentność, którą rozumiemy przez jasne i szczegółowe podawanie składów naszych produktów oraz wszelkich użytych mieszanek przyprawowych. Tak właśnie pojmujemy uczciwe traktowanie naszego klienta. Jednocześnie staramy się edukować miłośników wybornych wędlin w zakresie dodatków do żywności oraz ich oznaczeń tak, by mogli świadomie podejmować decyzję o produktach, które wybierają ze sklepowych półek. Nasz portal został stworzony przede wszystkim po to, by edukować i poszerzać świadomość Polaków o diecie, zdrowiu oraz produkcji wędlin.
Na co dzień ważnym elementem naszej pracy jest także dbałość o wysoką jakość naszych produktów. Nasi fachowcy od kontroli jakości pilnują, by każdy etap produkcji zapewniał wędlinom TAKO najwyższy poziom pod względem smaku i składu. Nieustannie dbamy o czystość w naszym zakładzie i świeżość produktów, które biorą udział w produkcji. Za nasze starania zostaliśmy docenieni certyfikatem IFS, potwierdzającej status firmy TAKO jako cenionej i rzetelnej jednostki.