Jesienne owoce – dlaczego warto je jeść
Sezonowe owoce to bogactwo witamin i minerałów, które doskonale odpowiadają na potrzeby naszego organizmu o danej porze roku. Zobacz, jakie cenne właściwości posiadają jesienne owoce i dlaczego warto je jeść nie tylko teraz, ale także przez cały rok.
Jabłka
Działanie witaminy C na organizm jest nieocenione. Uszczelnia ona naczynia krwionośne, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia wchłanianie żelaza. Wszystkie te właściwości sprawiają, że nasze ciało staje się silne i lepiej radzi sobie w walce z wirusami i bakteriami. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla przeciętnego dorosłego wynosi ok. 70 mg. Osoby o niskiej odporności, a także narażone na działanie stresu, mogą dawkę tę podnieść. Ponieważ ludzki organizm nie magazynuje witaminy C, bardzo ważne jest, aby dostarczać ją codziennie wraz z pokarmem. Najlepiej w takich produktach, jak czerwona papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka, jarmuż, owoce cytrusowe.
Gruszki
Ten wyjątkowy owoc to nieocenione źródło jodu, którego próżno szukać w innych owocach. Zawiera także solidną dawkę potasu – aż 116 mg w 100 g! Oprócz tego, gruszki są cennym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu i cynku. Zawierają podobną ilość witaminy C, co jabłka i o połowę więcej witaminy K. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego. Gruszki pomagają w dolegliwościach trawiennych, wzmacniają organizm, a ze względu na zawartość jodu, są doskonałym wyborem dla osób cierpiących na problemy z tarczycą. Świetnie wpływają na pracę mózgu, pomagają zapobiegać udarom, obniżają ciśnienie krwi.
Winogrona
Ze względu na swoje działanie prozdrowotne winogrona doczekały się własnego działu współczesnej medycyny niekonwencjonalnej – ampeloterapii. Obejmuje ona leczenie winogronami, sokiem z winogron oraz winem. Dlaczego winogrona są tak cenne dla naszego zdrowia? Ponieważ skutecznie zabijają komórki rakowe, szczególnie w przypadku raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka i prostaty. Podobnie, jak jabłka i gruszki, winogrona regulują także pracę układu pokarmowego. Wspomagają również procesy leczenia ran i skaleczeń, zawierają jod, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Oprócz tego znajdziemy w nich duże ilości potasu, wapń, fluor, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, mangan i selen.
Pigwa
Pigwa, będąca źródłem dużych ilości witaminy C, powinna na stałe gościć w naszym jesiennym menu. Doskonale wzmacnia organizm i wspomaga układ odpornościowy w leczeniu grypy oraz przeziębienia. Zawiera duże ilości witaminy A, kwas foliowy, niacynę oraz witaminę B6. Pigwa to bogate źródło potasu, wapnia i fosforu. Jej nasiona są natomiast doskonałym lekiem na niestrawność, zgagę i refluks, a także inne choroby układu pokarmowego: fermentację jelitową, stany zapalne, nieżyt żołądka i jelit, uszkodzenia śluzówki żołądka. Zarówno owoce, jak i nasiona pigwy świetnie wzmacniają również wątrobę.